Speciale openingstijden supermarkten voor kwetsbare groepen

LEIDSCHENDAM – Vanaf maandag 5 oktober zullen supermarkten twee uur per weekdag een uur reserveren voor ouderen en andere kwetsbare groepen. Het eerste uur op maandag van 7:00 tot 8:00, het tweede uur mogen de supermarkten zelf afstemmen op de behoeften van hun klanten.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) laat weten dat supermarkten hiermee voldoen aan de oproep van het kabinet om ruimte in te bouwen voor kwetsbare groepen, zodat zij hun boodschappen op een rustiger ogenblik kunnen doen. Het is bedoeld om de mensen te helpen laat CBL weten, buiten deze uren zijn kwetsbare groepen ook welkom. De ‘ouderenuurtjes’ gelden alleen in supermarkten die ruimte hebben voor meer dan 30 klanten tegelijk.

Het CBL zal na de eerste week samen met vertegenwoordigers van ouderen en andere kwetsbare groepen het effect van de speciale openingsuren evalueren. Daarbij kijkt de branche niet alleen naar de behoefte bij de kwetsbare groepen en het gebruik van deze uren, maar ook naar de effecten voor andere klanten die met beperktere openingstijden te maken krijgen. Verschillende vertegenwoordigers van kwetsbare groepen hebben zich inmiddels kritisch uitgelaten over de verplichte ouderenuurtjes en pleiten voor meer maatwerk.

Bron: Levensmiddelenkrant