HUIZEN – Supermarktketen Lidl gaat samen met Natuur & Milieu, adviesbureau CLM, telers en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) onderzoek doen om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. De innovatieve pilot duurt twee jaar.
Lidl stelt al scherpe eisen aan het gebruik van deze middelen op de groenten en fruit die het inkoopt. Er is een lijst met middelen die de supermarkt verbiedt. Van de andere middelen mag niet meer dan een derde van de wettelijke toegestane hoeveelheid als restant overblijven op de producten. De pilot wordt samen met telers van aardbeien, aardappelen en appels uitgevoerd.
Haalbaar en schaalbaar
“We willen laten zien dat duurzame landbouw niet alleen noodzakelijk is, maar ook haalbaar en schaalbaar,” zegt Esmée van Veen, duurzaamheidsmanager bij Lidl. “Daarom zetten we deze pilot volledig op eigen initiatief in gang, omdat we vinden dat verduurzaming van de landbouw nú nodig is, niet pas als regelgeving daartoe verplicht. Deze investering in kennis, innovatie en bodemgezondheid draagt direct bij aan de leefbaarheid voor toekomstige generaties.”
In de pilot worden er innovatieve technieken getest die bedoeld zijn ter vervanging van middelen die als risicovol voor mens, dier en milieu worden beschouwd en zijn opgenomen in de EU-lijst Candidates for Substitution. Enkele technieken die zullen worden getest zijn UV-licht tegen meeldauw, mechanisch maaien in plaats van chemische onkruidbestrijding en een eco-ploeg die het bodemleven spaart.
Schade
Berthe Brouwer, programmaleider landbouw bij Natuur & Milieu: “Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in Nederland is nog steeds veel te hoog. Dat schaadt de natuur, vervuilt ons water en raakt onze gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat we kennis opdoen over hoe we dat gebruik kunnen terugdringen. Dit is niet zomaar een experiment, dit ís de weg vooruit. Daarbij spelen afnemers en de overheid een cruciale rol, zeker als het gaat om investeringen en het afdekken van risico’s voor telers. Samen verkennen we hoe het anders kan, een moedige stap naar een gezondere landbouw die zowel de natuur als onszelf beschermt.”
Artikel gaat verder onder de foto ↓
Uitdagingen
Er is speciaal voor de drie producten gekozen omdat ze elk hun eigen uitdagingen kennen. Door hiervoor te kiezen zijn de waardevolle inzichten die de pilot oplevert breed inzetbaar binnen de Nederlandse landbouw. De effecten op bodemgezondheid, waterkwaliteit en opbrengst worden nauwkeurig gemeten.
“Dankzij de begeleiding van experts en de steun van Lidl kunnen we experimenteren met nieuwe methoden,” zegt Jan Ham, aardappelteler bij Gebroeders Ham. “Zo bouwen we samen aan een duurzamere toekomst voor de landbouw.”
Na afloop van elk oogstseizoen worden de resultaten geanalyseerd. In november 2025 organiseert Lidl een kennissessie waar telers, beleidsmakers, ngo’s en kennisinstellingen worden uitgenodigd om de bevindingen te bespreken.
Bron: Levensmiddelenkrant