AMSTERDAM- Twintig Duitse chocoladepaashazen zijn volgens voedselwaakhond foodwatch vervuild met minerale oliën (MOAH), een stof die kankerverwekkend kan zijn. Deze paashazen worden onder meer bij Sligro en Albert Heijn verkocht. Lindt Chocolade zegt echter dat deze stof in zulke kleine hoeveelheden voorkomt, dat de producten helemaal niet schadelijk zijn.
Volgens eigen onderzoek van foodwatch is in de paashazen van chocolademerken Rübezahl Schokoladen, Feodora, Lindt (te koop bij Albert Heijn) en Riegelein Confiserie (te koop bij Sligro) MOAH aangetroffen. Deze minerale oliën worden er door de Europese voedselautoriteit EFSA van verdacht kankerverwekkend en metageen te zijn. De stoffen kunnen op verschillende manieren in de chocolade terecht zijn gekomen, bijvoorbeeld via de jute zakken waarin de cacaobonen zaten, tijdens het transport of de verwerking van de producten of grondstoffen, of de verpakkingen waarin deze bewaard zijn, laat foodwatch weten.
Resten
Lindt bevestigt dat in de paashaasjes soms een heel klein percentage van deze stof kan zitten. "Door het productieproces is het bijna onvermijdelijk dat er wat resten in het product terecht komen. Maar dit zijn zulke kleine hoeveelheden, dat is helemaal niet schadelijk. De Duitse zoetwaren koepelorganisatie BDSI heeft onlangs nog verklaard dat het consumeren van chocolade waar deze stof inzit helemaal geen kwaad kan." Lindt laat weten er alles aan te doen om sporen van MOAH zoveel mogelijk te vermijden.
Bron: Levensmiddelenkrant