Buitenland

Nederlandse aandeelhouders Unilever stemmen voor Brits hoofdkantoor

ROTTERDAM – Unilever heeft het voornemen om alleen zijn Britse hoofdkantoor te behouden. Vandaag hebben de Nederlandse aandeelhouders van de multinational hierover gestemd. Toch is de strijd nog niet gestreden, het wetsvoorstel dat GroenLinks heeft ingediend kan nog roet in het eten gooien.

Jan de Wit |

Op dit moment heeft Unilever een hoofdkantoor in Rotterdam en een in Londen. Dit komt omdat het bedrijf bestaat uit Unilever N.V. en Unilever PLC (Britse versie van een N.V.) en daarom ook twee soorten aandelen uitgeeft. Unilever wil hier nu vanaf door de twee onderdelen samen te voegen en alleen het hoofdkantoor in Londen als hoofdkantoor te behouden. Van de Nederlandse aandeelhouders stemde 99,42 procent voor dit voorstel. Op 12 oktober zullen de Britse aandeelhouders over het voorstel stemmen.

Ondertussen sluimert het wetsvoorstel van GroenLinks nog altijd op de achtergrond. Als deze wordt aangenomen, moet Unilever een rekening van 11 miljard euro betalen. Unilever bevestigde tegenover de NOS dat de verhuizing niet doorgaat als het wetsvoorstel wordt aangenomen. Alan Jope, bestuursvoorzitter van Unilever, gaat er echter vanuit dat het niet zover zal komen, gezien de vrijheid van vestigingen en kapitaalverkeer. Tenslotte zou het tegen een belastingverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland ingaan. "Het zou een inbreuk zijn op fundamentele principes in het Europees recht."

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shop / NOS

unilever.jpg