chickens-6078279_1920.jpg

Fabrikanten

Nepluvi roept op tot stopzetting import kip van buiten EU

VEENENDAAL – Nepluvi, de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, roept het parlement op om de import van kip van buiten de EU te stoppen. Daarvoor is de vereniging een petitie gestart. Volgens Nepluvi voldoet kippenvlees dat wordt geïmporteerd niet aan de hoge standaarden die de Nederlandse pluimveesector hanteert.

Recent onderzoek van de Rabobank laat een forse groei zien van de import van pluimveevlees door de EU. Met name uit landen als Oekraïne, China en Thailand wordt veel geïmporteerd. Nederland is volgens het onderzoek een van de grootste importeurs van pluimveevlees van buiten de EU. In het eerste half jaar van 2023 verdubbelde de import vanuit Oekraïne naar 52.000 ton.

Kwaliteit
Nepluvi benadrukt dat de Nederlandse consument recht heeft om te weten waar het voedsel vandaan komt en moet de consument kunnen vertrouwen op de hoogste kwaliteitsnormen. Landen buiten de EU hebben lagere normen op het gebied van dierenwelzijn en voedselveiligheid, waar de hoge normen in Nederland wereldwijd worden gerespecteerd. “Deze ontwikkeling heeft niet alleen gevolgen voor de Europese markt, maar bedreigt ook de duurzame standaarden die in de Europese pluimveesector worden gehanteerd”, zei Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat onlangs. Hij waarschuwde toen voor de ‘ongebreidelde import van goedkoop kippenvlees uit Oekraïne, dat niet voldoet aan Europese milieu- en dierenwelzijnsnormen’.

De vereniging vreest ook voor de werkgelegenheid in de sector door de toestroom van goedkoop kippen vlees van buiten de EU. Er is dus noodzaak om de kwestie aan te pakken en de belangen van de Europese pluimveesector te beschermen. “Het is hoog tijd voor een oplossing die zowel recht doet aan de belangen van de Europese als de Oekraïense pluimveesector”, aldus Oplaat.

Naast de oproep tot stopzetting van de import van kip van buiten de EU, pleit Nepluvi ook voor versterking van de controlemechanismen voor ingevoerd kippenvlees. Tevens wordt in de petitie gevraagd op strenge controles op de naleving van de Europese normen voor dierenwelzijn en voedselveiligheid.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops