GS_DD_KOFFIETHEE 002 - ja.jpg

Fabrikanten

Nieuwe duurzame vereniging in de koffiebranche

DEN HAAG - De koffiebranche in Nederland heeft er een vereniging bij: de Vereniging Koffiecapsule Recycling Nederland (KCR-NL), opgericht door acht koffiebedrijven. Zij verkopen in Nederland jaarlijks ongeveer 1,9 miljard koffiecapsules met een marktaandeel van 90% in totaal. Doel van de vereniging is het structureel ingrijpend verbeteren van de recycling van koffiecapsules.

Redactie |

KRC-NL wil het recyclingpercentage van aluminium capsules verhogen van 25% nu naar 75% in 2026. Voor de plastic capsules is dat van 5% naar 60%. Door middel van hergebruik van grondstoffen uit koffiecapsules willen de oprichters de circulariteit ingrijpend vergroten.

Woordvoerder van KCR-NL, Lisanne Evers zegt over de oprichting: “‘Aanleiding voor de oprichting is het feit dat maar 25 procent van de consumenten gebruik maakt van de mogelijkheid om gebruikte koffiecups weer in te leveren voor recycling.” De overige capsules komen bij het restaval terecht. “Daarom gaan we nu in de praktijk aan de slag met een alternatief: het recyclen van aluminium en plastic capsules via nascheiding bij de afvalverwerker." Volgens Evers is nascheiding aantoonbaar de meest consumentvriendelijke manier van recycling. Veel mensen nemen nu niet de moeite om hun gebruikte cups in te leveren. "Door beter aan te sluiten op consumentengedrag zorgt de nieuwe vereniging ervoor dat de circulaire ambities van de koffiesector sneller gerealiseerd worden”, aldus Evers.

Consumentvriendelijk recyclen
Phili Pennings, hoofd van het Commercial Development Team Coffee bij Nestlé reageert op de oprichting via LinkedIn: ”We zijn ontzettend trots dat Nestlé vanaf vandaag officieel lid is van de vereniging Koffie Capsule Recycling Nederland (KCR-NL) met onze koffiemerken NESCAFÉ Dolce Gusto®, Nescafé Farmers Origins®, Starbucks® by Nespresso® en Starbucks® by NESCAFÉ® Dolce Gusto®. Samen met 7 andere koffieproducenten gaan wij ervoor zorgen dat er fors meer aluminium en plastic koffiecapsules gerecycled worden. Dat doet KCR-NL door te investeren in technologieën bij afvalverwerkers om koffiecapsules via nascheiding uit het restafval te halen. Zo kunnen gebruikte koffiecapsules op een volwaardige en consumentvriendelijke manier worden gerecycled.”

Nieuwe technieken
Investeren in technologieën bij afvalverwerkers moet de recycling verbeteren, vindt KCR-NL. Deze bedrijven kunnen via nascheiding de capsules uit het restaval halen. Afvalverwerker Omrin is hierin een voorloper en daarmee de eerste met wie de vereniging samenwerkt. In 2024 wil KCR-NL met andere afvalverwerkingsbedrijven contracten afsluiten. Hoe meer afvalverwerkers aansluiten, hoe sneller de doelstelling behaald kan worden. De vereniging is nu in gesprek met Attero, HVC en AEB.

Samenwerking
Woordvoerder van de Vereniging Afvalbedrijven Jeroen Stein onderstreept het belang van deze samenwerking: “Initiatieven en investeringen in nieuwe technieken, zoals door de Vereniging Koffiecapsule Recycling Nederland en Omrin, juichen wij toe. Afvalbedrijven ontwikkelen zich steeds meer tot grondstofleveranciers waarbij samenwerking met producenten cruciaal is.”

In de nieuwkomer in de koffiebranche, KCR-NL, hebben acht koffiebedrijven zich verenigd: Ahold Delhaize Coffee Company, Beyers Koffie, Cappac, Jacobs Douwe Egberts, Nespresso, Nestlé, Euro Caps en UCC Coffee Benelux. Zij werken via de branchevereniging Koffie & Thee Nederland samen aan verduurzaming van de sector. Zij deden dit al eerder met de ‘green deal koffiepads en theezakje bij het gft’, een belangrijke stap bij verwerking van koffie en thee-afval.

Bron: Levensmiddelenkrant
 

Lees meer over: