nuts-3248743_1920.jpg

Onderzoek

NVWA: Allergenen informatie vaak nog onvoldoende

WAGENINGEN – Bij de verkoop van niet voorverpakte levensmiddelen geven ondernemers nog te vaak onvoldoende informatie. Zowel in de horeca, retail, ambachtelijke bedrijven en instellingen is dat het geval. Ruim de helft van de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gecontroleerde bedrijven voldeed in 2023 niet aan de wettelijke regels.

Redactie |

In 2022 controleerde de NVWA nog ruim 13.000 bedrijven en bleek de informatieverstrekking bij 60% niet in orde. Ongeveer een half miljoen Nederlanders hebben een voedselallergie en kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden bij het eten van bepaald voedsel zoals schelpdieren of noten. Dat kan zelfs al bij kleine hoeveelheden. Om die reden zijn ondernemers verplicht om bepaalde allergenen te vermelden die zij hebben gebruikt bij het bereiden van voedsel. Dat kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld met kaartjes of informatie op de menukaart, maar, ook mondeling.

Mondeling
Bij een derde van de controles werd er op geen enkele manier informatie verstrekt over allergenen in levensmiddelen. Bij bijna 1100 inspecties werd er wel mondeling informatie verstrekt, maar was die niet schriftelijk of digitaal beschikbaar. Bij 807 inspecties was er geen duidelijk zichtbare vermelding waarbij de consument werd verzocht zich voor de allergeneninformatie te wensen tot het personeel.

Bij net iets meer de dan de helft van de geïnspecteerde horecabedrijven was de informatievoorziening niet op orde. Bij de retail was dat percentage 46%, bij ambachtelijke bedrijven 44,8% en bij zorginstellingen 28,6%.

Bedrijven waar afwijkingen zijn geconstateerd krijgen van de NVWA een waarschuwing of een boete. De autoriteit meldt dat na verschillende waarschuwingen en boetes 1 op de 10 gecontroleerde bedrijven de allergeneninformatie nog steeds niet op orde had.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops