chocolate-2475758_1920.jpg

Fabrikanten

Nog geen leefbaar inkomen voor cacaoboeren

AMSTERDAM – De regeringen van Ivoorkust en Ghana, waar zestig procent van de cacao vandaan komt, hebben de zogenoemde ‘farmgate price’ verhoogd. Dit is de minimumprijs voor cacao uit deze landen. Volgens Tony’s Open Chain is dat een stap in de goede richting, maar is de prijs nog steeds te laag voor een leefbaar inkomen voor de cacaoboeren.

Redactie |

In Ghana is de prijs voor een ton cacao door de regering met 47% verhoogd naar 1804 dollar. In Ivoorkust is de prijsstijging 20% naar een prijs van 1612 dollar per ton. Door Tony’s en Faitrade is de referentieprijs vastgesteld op respectievelijk 2120 dollar voor Ghana en 2326 dollar voor Ivoorkust. De referentieprijs is minimaal nodig voor een leefbaar inkomen en wordt door de leden van Tony’s Open Chain betaald aan de cacaoboeren. De rest van de chocolade-industrie betaalt nog steeds de ‘farmgate price’.

Goede richting
“Een verhoging van de farmgate prijs is een stap in de goede richting voor een beter bestaan voor cacaoboeren in Ghana en Ivoorkust. Echter, zolang de minimumprijs te laag ligt, blijven we samen met alle missiepartners strijden voor een betere toekomst met een eerlijkere beloning voor boeren”, zegt Joke Aerts van Tony’s Open Chain. “Andere chocoladebedrijven zijn van harte uitgenodigd om zich aan te sluiten.”

Voor de missiepartners van Tony’s Open Chain zal de prijsstijging geen invloed hebben, aangezien zij al jaren de hogere referentieprijs betalen. De prijsstijging zal waarschijnlijk wel merkbaar gaan worden in de winkel bij andere producenten van producten met chocolade.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops