gezond koken.jpg Maandag en dinsdag wordt er nog gezond gekookt, wijst het onderzoek uit.

Onderzoek

Onderzoek Uitgekookt: Nederlanders starten week gezond, maar daarna...

IJSSELMUIDEN – Nederlanders bereiden zich graag goed voor op het avondeten. 44% bepaalt van tevoren wat er elke dag op het menu staat en doet de boodschappen vooruit. Dit blijkt uit onderzoek van Uitgekookt. Maar waar de week gezond begint, worden we steeds makkelijker naarmate het weekend nadert.

Redactie |

Maandag en dinsdag blijken de meeste Nederlanders zich nog prima te houden aan hun gezonde ambities. Er wordt dan thuis gekookt. Woensdag en donderdag staan ook de eigen pannen nog op het vuur, maar wordt er ook al vaker gekozen voor afhalen of laten bezorgen. Op vrijdagavond is het weekend en dat betekent: pizza en frituur. Zaterdag en zondag eten we buitenshuis, halen we af of laten we bezorgen. 

Gezelligheid
Herkenbaar? Uitgekookt, dat verse maaltijden bezorgt, heeft het gedrag laten verklaren door hoogleraar psychologie eetgedrag Anne Roefs. “Het weekend staat vaak gelijk aan gezelligheid: sneller aan de borrel, sneller even in de stad wat eten. Je laat het allemaal wat makkelijker los, want het is weekend. Maandag is voor veel mensen een dag waarop de structuur weer terugkomt en dus ook andere keuzes gemaakt worden als het gaat om eten”, aldus de psycholoog.

Keuzemomenten
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders twee keuzemomenten onderscheiden: het koopmoment en het eetmoment. In de winkel letten we vooral op de prijs en laten we onze keuze beïnvloeden door aanbiedingen. Eenmaal thuis speelt er veel meer mee. Wat is er in huis, wat moet op, hoeveel tijd heb ik en waar heb ik zin in? 

Bron: Levensmiddelenkrant