HIERDEN/MUIDERBERG – Een jaar geleden stond Joost Christiaanse in Levensmiddelenkrant met zijn eerste eigen winkel: Spar Hierden. Nu een jaar later is hij ook eigenaar van de Spar-vestiging in Muiderberg. Dat maakt hem tot een multifranchiser. Hoe pakt hij dat aan?
Christiaanse begon op zijn vijftiende als medewerker bij de flessenband van Hoogvliet. “Langzamerhand ben ik meer gaan doen binnen de supermarkt. Tegelijkertijd studeerde ik hotelmanagement. Toen ik daarmee klaar was, vroeg Hoogvliet of ik daar wilde komen werken als assistentsupermarktmanager en later als supermarktmanager. Op mijn 32e heb ik uiteindelijk de stap gemaakt om op operationeel niveau leiding te geven. Ik kwam bij Aldi te werken als district salesmanager en er waren mogelijkheden om door te groeien. Dit heb ik niet gedaan, want ik miste heel erg de winkelvloer, de klant en iets opbouwen met een team. Op dat moment ontstond het idee om een eigen supermarkt te beginnen”, licht de Spar-ondernemer toe.
Dorpsgevoel
Vervolgens ging Christiaanse in gesprek met verschillende partijen. Spar sprong er voor hem bovenuit. Het dorpsgevoel en het sociale contact spraken hem heel erg aan en dit leidde er uiteindelijk toe dat hij iets meer dan een jaar geleden begon met zijn Spar in Hierden. “Het oorspronkelijke idee was om die winkel binnen een paar weken om te bouwen naar het Spar 3.0-concept met Foodclub. Toen ik de boel ging opruimen, kwam ik erachter dat het pand in hele slechte staat was. De vloeren waren verzakt, het dak was slecht en er was geen isolatie. Hierdoor kwamen we vrij snel tot de conclusie dat we ons moesten richten op nieuwbouw. Dat duurt nog wel even en daarom heb ik besloten om een tweede vestiging erbij te kopen. Ik zit nu in de beste jaren waarin ik dit kan doen”, aldus de ondernemer.
Lokale samenwerkingen
Hoewel Christiaanse niet kon aanpassen wat hij wilde op zijn locatie in Hierden, heeft hij het afgelopen jaar wel het een en ander onder handen genomen. “Op 2 januari 2024 werd ik eigenaar van Spar Hierden. Ik ben begonnen met verse broodjes, wraps, salades, koffie et cetera. Dit doen we zodat mensen in het dorp verse broodjes bij ons kunnen halen en dat niet ergens anders hoeven te doen. Ook zit er een groot bedrijventerrein in Harderwijk waar we op inspelen. We zitten een beetje tussen horeca en supermarkt in. Uiteindelijk ben je natuurlijk hoofdzakelijk een supermarkt. Je zit in het dorp voor de ouderen en de vergeten boodschappen”, meent Christiaanse. Daarnaast is hij verschillende lokale samenwerkingen aangegaan. “De plaatselijke bloemist levert bij ons bloemen, we hebben diverse biersoorten van de brouwerij in Hierden en chocolade van de lokale patisserie.”
Dun koord
Al met al gaat het na iets meer dan een jaar goed. “Het afgelopen jaar heb ik echt kunnen knallen, ondanks het verkoopverbod op tabak. Wel heb je natuurlijk te maken met de marges en stijgende kosten. Het is een dun koord waar je op balanceert. Bij Spar, met kleine omzetten, is dat misschien dubbel zo lastig. Je bent 13 tot 15% kwijt aan tabak. De winkel is wel beter up-to-date dan hij was, maar het is nog steeds een oude winkel. De locatie is eigenlijk te klein voor wat je qua assortiment wil bieden. Je loopt tegen dingen aan die je niet kunt veranderen. Dat is lastig, maar als we straks investeren in een nieuwe winkel verwacht ik meer traffic”, zegt Christiaanse.
Focus
Tijdens het proces van Spar Hierden kwam de winkel in Muiderberg al naar voren. De ondernemer was echter in een vergevorderd stadium met Hierden, vandaar dat hij voor die Spar ging. Er staat in Hierden voorlopig geen verbouwing op de planning, daarom is Christiaanse toch weer in Muiderberg gaan kijken en vond hij zowel het marktgebied als het dorp interessant. Ook woont hij zelf precies tussen de twee plekken in, wat volgens hem ideaal is. Bij Spar Hierden heeft hij nu een bedrijfsleider aangesteld die hij kent uit zijn Aldi-tijd, zodat hij zich kan concentreren op Spar in Muiderberg. “Als je het een beetje half-half gaat doen, komt het met allebei de winkels niet goed. Ik had daar wat hulp bij nodig. Door het zo aan te kleden met een bedrijfsleider, kan ik me focussen op Muiderberg. Deze winkel heb ik per 31 maart overgenomen.”
Of hij al plannen heeft voor zijn nieuw verworven Spar? “Het idee is om in week 42 te verbouwen. We gaan anderhalve week dicht en week 44 open als Spar 3.0 met Foodclub erin”, legt Christiaanse uit. Met de komst van deze tweede winkel is hij multifranchiser geworden. Voor hem voelt het niet heel anders. “Ik was natuurlijk al districtmanager, dus dan voel je je verantwoordelijk voor vijftien winkels. Het enige verschil is dat daar wel bedrijfsleiders of filiaalleiders waren en nu ben je zelf verantwoordelijk. Maar in de realiteit voelde ik die verantwoordelijkheid altijd al voor de klanten en het team.”
Onderscheiden
De Spar-ondernemer onderscheidt zich onder andere door zijn werkervaring. “Ik weet hoe het er op een hoofdkantoor aan toegaat, die ervaringen kan ik gebruiken. Je snapt waarom zaken op een bepaalde manier gedaan worden. Daarnaast heb ik een hele goede band met klanten. Ik denk dat ze echt wel voor mij naar de winkel komen. Ik probeer altijd een gesprek te voeren en dat wordt heel erg gewaardeerd. Laatst was er een medewerkster 12,5 jaar in dienst en toen hebben collega`s de winkel versierd. De reacties en felicitaties offline en online waren overweldigend.” Of hij in de toekomst nog meer winkels erbij zou willen? “Wie weet. Het ligt eraan wat er op mijn pad komt. Daarnaast kun je niet op drie plekken tegelijk zijn, dus dan moet je het in die andere winkels goed geregeld hebben.”
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.