coop-6.jpeg

Formules

Plus kondigt versnelling fusie aan: einde Coop in zicht

UTRECHT – Coop gaat sneller uit het straatbeeld verdwijnen dan vooraf gepland. Plus heeft vandaag bekendgemaakt dat de fusie met Coop versneld wordt afgerond. Nog dit jaar worden 60 Coop-winkels omgebouwd naar Plus, daarnaast is voor 70 relatief kleine winkels geen toekomst onder de vlag van Plus.

Die 70 winkels wil Plus onderbrengen bij een organisatie die hen een rendabele toekomst biedt. Deze stap heeft met 0,4 procent een beperkte invloed op het totale marktaandeel van Plus. Aart van Haren, algemeen directeur van Plus: “De supermarktwereld verandert sneller en ingrijpender dan ooit. Daarom is nu het moment om te versnellen. Door deze aanpassingen gaan we terug naar de eenvoud van één formule en stellen we ondernemers in staat om nog meer te ondernemen. Zo creëren we nieuw perspectief voor de toekomst van onze coöperatie.”

Naast de versnelde ombouw van 60 Coop-winkels en het onderbrengen van 70 winkels, verdwijnt het Plus Vandaag-format uit het portfolio van Plus. Na een uitvoerige pilot blijkt het investeringsniveau van dit concept, in combinatie met gestegen exploitatiekosten voor deze winkels te hoog om een langetermijnperspectief te bieden. In het belang van de totale coöperatie en de individuele winkels worden deze winkels onder gebracht bij een organisatie die qua formule beter geëquipeerd is in het exploiteren van deze winkels. Per winkel wordt een apart vervolgtraject gestart.  

Organisatiestructuur
Niet alleen voor de winkels betekent dit een ingrijpende verandering. Ook op het servicekantoor in Utrecht wordt gekeken hoe de organisatiestructuur efficiënter kan worden ingericht. Dit is van invloed op een aantal mensen dat op het servicekantoor werkt, aldus Plus. De komende maanden worden de planningen hiervoor verder uitgewerkt, zodat ze in oktober aan de ondernemingsraad kunnen worden voorgelegd. Van Haren zegt hierover: ”Door deze stappen te zetten, creëren we de duidelijkheid die nodig is om met elkaar verder te bouwen aan een ijzersterke retailorganisatie en de kracht van de Plus-formule lokaal maximaal uit te nutten. Door korte lijnen en een efficiëntere structuur is het nog makkelijker om kansen te grijpen en ontstaat er een nieuwe manier van werken. Voordat we daar zijn, doorlopen we dit traject zorgvuldig en nemen we alle collega’s hierin mee."

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: