PLUS Fairtrade producten 2.jpg

Formules

Plus presenteert recordpremie Fairtrade Impact 2023

UTRECHT – Plus heeft sinds 2015 een strategisch partnerschap met Fairtrade Nederland. Dankzij het grootste Fairtrade huismerkassortiment van bijna 400 producten draagt Plus samen met Coop over het afgelopen jaar opnieuw de hoogste Fairtrade premie van alle Nederlandse supermarkten af. Daarmee maakt de supermarktketen impact bij kleinschalige boerencoöperaties en plantages in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.

Redactie |

De recordpremie van ruim 2 miljoen US dollar die Plus over 2023 afdraagt werd voornamelijk gerealiseerd door de verkoop van koffie, thee, bananen, tomaten, sap en cacao. Door de langdurige samenwerking die Plus heeft met Fairtrade hebben de boeren meer stabiliteit in tijden van grote prijsveranderingen. De boeren kunnen hierdoor verder investeren in productiviteit en zich beter aanpassen aan de effecten van klimaatverandering.

Oproep aan andere supermarkten
Plus roept ook andere supermarkten op om meer te kiezen voor Fairtrade. “Onze langdurige samenwerking met Fairtrade toont aan dat het anders kan. Door het inkopen onder Fairtrade voorwaarden dragen we bij aan het verbeteren van de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers wereldwijd. Door het betalen van de Fairtrade minimumprijs en een premie, versterken we de positie van boeren en werknemers op korte termijn. En zorgen we voor meer impact op lange termijn. Boeren worden kredietwaardiger en krijgen meer kennis over mensenrechten en milieu. De fusie met Coop heeft geleid tot groeiende volumes, wat resulteert in een aanzienlijke toename van onze impact. We nodigen daarom de rest van de markt uit om ons voorbeeld te volgen”, aldus Eric Leebeek, commercieel directeur van Plus.

Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Partners zoals Plus, met een lange termijn commitment op Fairtrade, zijn van onschatbare waarde en dienen als voorbeeld voor de markt. Ze vervullen een cruciale rol door in de ontwikkeling van boeren en werknemers te investeren en hen financiële stabiliteit te bieden. De schommelende marktprijzen benadrukken de kwetsbaarheid van boeren en onderstrepen het belang van het inkopen onder Fairtrade voorwaarden. We juichen de oproep van PLUS daarom van harte toe.”

Infographic 2023 PLUS & Fairtrade Nederland.png

Fairtrade premie
Fairtrade is het enige keurmerk dat naast een minimumprijs ook een vaste, niet-onderhandelbare premie hanteert, die wordt betaald aan de coöperatie waar de boer lid van is. De leden beslissen gezamenlijk over de besteding van deze premie. Door deze premies zijn bijvoorbeeld in Ivoorkust schaduwbomen op de cacaoplantages geplant en schoolspullen voor de kinderen van werknemers aangeschaft.

Bron: Levensmiddelenkrant