1. Wim Poiesz bij de net onthulde Julianagondel in het Sneker Wilhelminapark.jpg Wim Poiesz met de replica van de Julianagondel op de achtergrond.

Formules

Poiesz eert Sneek

SNEEK – Supermarktketen Poiesz heeft de stad waar het allemaal begon geëerd met twee cadeaus. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de supermarkt kreeg Sneek iets terug wat vele jaren weg is geweest, de Julianagondel. Verderop in de stad werd een gedenksteen onthult op de plaats van het ‘moederfiliaal’ van Poiesz.

Redactie |

De Julianagondel is een nieuw gebouwde replica van de oorspronkelijke gondel die vanaf het geboortejaar van prinses Juliana in 1909 tot aan 1936 in de vijver van het Julianapark heeft gelegen. Voor de bouw van de replica is het originele ontwerp uit 1909 als basis gebruikt. De gondel, gebouwd onder leiding van Tjalling Talsma, heeft een vaste plek in de vijver. Een natuurstenen infopaneel vertelt het bijzondere verhaal achter de gondel. Het oudste lid van de Raad van Commissarissen, Wim Poiesz, bood op 16 mei namens de familie het cadeau aan. Namens de gemeente nam wethouder Petra van den Akker de gondel in ontvangst en bedankte Poiesz voor het mooie geschenk.

Gedenksteen
Op dezelfde dag onthulde oud-directeur Anton Smit een gedenksteen op de plek waar het ‘moederfiliaal’ van Poiesz was gevestigd van 1973 tot 2012. De gedenksteen herinnerd aan deze winkel. De oorspronkelijke groentewinkel van oprichter Lodewijk en Wietske Poiesz aan de Havenstraat, en de latere winkel en eerste supermarkt aan het Grootzand kregen al eerder ene gedenksteen.

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: