BIDDINGHUIZEN – Als geen ander weet de familie Van der Aar, al bijna veertig jaar en twee generaties aan het roer van de Recra supermarkt aan het Flevostrand, wat zomers genieten betekent.
Het drukke seizoen nadert en Levensmiddelenkrant vroeg dochter Angelique van der Aar naar het reilen en zeilen van hun winkel op die bijzondere plek.
“Voor ons begint zomers genieten met lekker weer”, vertelt Van der Aar, terwijl haar vader de winkel waarneemt, die volstroomt met paasvakantie vierende Duitse toeristen. “We krijgen vrolijke, ontspannen mensen in luchtige kleding of zelfs badkleding en slippers binnen, dat maakt ons niet uit. Ze hebben geduld en zijn altijd in voor een praatje. Dat is voor ons hét zomergevoel.” De winkel viert volgend jaar het veertigjarige bestaan. Haar ouders zijn vanaf het begin eigenaren en Van der Aar zelf draait al sinds haar negentiende mee. Vorig jaar is haar echtgenoot erbij gekomen.
Van Spar naar Recra
Tot voor kort voer de winkel onder de vlag van Spar, maar sinds juni 2024 zijn ze Recra, met als hoofdleverancier Van Tol. “Onder Spar Holding zijn we begonnen als Attent en werden we later een Spar enjoy vakantiewinkel. Spar wilde een tijd terug landelijk alle winkels meer gelijktrekken, wat voor vakantiewinkels niet echt mogelijk bleek. We konden bijvoorbeeld niet meedoen met landelijk spaaracties, mensen blijven gewoon niet lang genoeg op deze plek. Wij en andere collega’s liepen steeds meer tegen dat soort kleine dingen aan. Bovendien wilden we als zelfstandig ondernemers meer keuzevrijheid dan Spar ons bood, dus hebben we besloten om over te stappen naar Van Tol, waar de Recra-formule bij hoort.” Ze zijn blij met deze beslissing: ”Als je wat nodig had, kreeg je bij Spar alleen een servicebureau aan de lijn. Bij Van Tol heb je met iedereen direct contact, we hebben zelfs een mobiel nummer van de planning van de vrachtwagens. Heb je toch nog wat nodig, dan kun je bellen of er iemand met een vrachtwagen in de buurt rijdt die nog even wat voor ons meeneemt. Ja, het is gewoon zo’n andere wereld”, zegt ze tevreden.“Iedereen kan dus individueel dingen aanvragen of laten maken. Dat is ideaal voor ons.”
Paasvakantie
De piek voor een vakantiewinkel ligt in de zomermaanden, hoewel deze Recra het hele jaar open is. Om hen heen ligt een camping, een haven, Landal recreatiewoningen en een woningcomplex met vaste bewoning. Van Molecaten, eigenaar van het vakantiepark, krijgen de ondernemers een bezettingsoverzicht, zodat ze weten hoeveel gasten ze ongeveer kunnen verwachten. Maar niet alle gasten hebben een reservering nodig. “Bij een mooi voorjaar start het seizoen voor ons met de Duitse paasvakantie, een week voor die in Nederland begint. We richten ons voornamelijk op vakantiegangers en dagjesmensen, zoals havenbezoekers, fietsers en wandelaars. In totaal kunnen dat tussen de 5.000 en 6.000 vakantiegasten zijn.” Het non-foodassortiment is twee paden breed met logischerwijs alles dat met watersport te maken heeft, maar de familie Van der Aar heeft ook ruimschoots ervaring met de eetwensen van hun klanten. “Je weet van Duitsers inmiddels dat ze bijvoorbeeld veel meer volle melk drinken ten opzichte van de Nederlanders. En zij kopen ook altijd stokbrood.
Waar Nederlanders alleen met bijvoorbeeld gourmetten en barbecue stokbrood eten, nemen Duitsers liefst drie keer per dag een stokbrood mee. Chocoladebroodjes zijn ook heel geliefd. We hebben ook veel Belgische klanten, die zijn heel erg dol op sla, tomaat, komkommer, meer nog dan Nederlanders. Belgen vinden ons niet per se duur, omdat alles in België duurder is dan in Nederland. Daarom gaan ze ook niet op zoek naar een andere supermarkt. Je leert met de jaren wel je publiek kennen en daar hou je rekening mee. Je weet precies wat je moet inkopen.” Afbakbrood betrekken de supermarktondernemers van het Belgische Croustico. “We moeten daarbij overigens wel goed opletten wat de leverdagen zijn, want zij zijn op Belgische feestdagen, zeker rond deze tijd, dicht”, weet ze. Echt lokale leveranciers hebben ze niet, maar de eieren komen wel van een eierboer uit Lelystad, ze verkopen Flevosap en als ze op hoogtijdagen tekortkomen, dan kunnen ze bellen met Fruithal Smits in Zeewolde die dan rechtstreeks levert.
Kleine braderie
Gemak is ook een typisch aspect van een vakantiewinkel. “Mensen zijn op zoek naar lichte of koude maaltijden, zo gemakkelijk mogelijk gesneden varianten. Kant-en-klaar of diepvriesmaaltijden die zo in de pan gaan of op de skottelbraai.” Omdat de winkel een klein oppervlak heeft, verhuist een groot deel van de vrolijkgekleurde non-foodproducten naar buiten in de zomer. Als neveneffect geeft dat bij aankomst in het park meteen een vakantiemarktgevoel, weet Van der Aar: “In de zomer hebben we op zondag ook een viskraam bij de ingang staan en heel regelmatig een aardbeienkraam. Bij echt mooi weer komt er een vaste bewoonster met een kraam vol kleding en sieraden.Mensen blijven hangen en het ziet er heel leuk uit. Het voelt als een kleine braderie.”
Stichting ‘Samen gaan we het doen’
Ondanks de grondige voorbereidingen gaat het toch geregeld mis met inkopen. Dit komt met name door tegenvallende bezoekersaantallen. “Als er slecht weer wordt voorspeld, dan komen mensen niet. En zijn ze er wel, maar gaat het regenen, dan gaan ze een dag naar Bataviastad, het Dolfinarium of de Orchideeënhoeve.Gelukkig is er in Dronten en Biddinghuizen de lokale stichting ‘Samen gaan we het doen’, die vijftien minderbedeelde gezinnen uit de buurt helpt. Deze gezinnen verdienen net te veel voor de voedselbank, maar kunnen toch niet helemaal rondkomen. Vrijwilligers van die stichting komen dagelijks producten ophalen die ze onder die gezinnen verdelen en voor Sinterklaas en kerst doen we er altijd wat extra’s bij en een cadeautje.” Ook doen ze mee met Too Good To Go.
Vrijbrief
Op haar blaadje ziet Van der Aar dat haar vader heeft opgeschreven dat ze in coronatijd 20% minder omzet hebben gedraaid. “We zijn wel het hele jaar open geweest, omdat de vakantieparken nooit hoefden te sluiten. Mensen gedroegen zich heel vreemd in die tijd”, herinnert ze zich. “Ze dachten dat je hier een soort vrijbrief had. Mensen kwamen natuurlijk graag op zo’n park en dan gingen ze met opa en oma en alle kleinkinderen broodjes halen. Het was een van de weinige uitjes in die tijd. Maar ja, ook wij mochten volgens de regels niet zoveel mensen tegelijk binnenlaten. Dat begrepen mensen niet zo goed, het leek wel alsof ze dan dachten dat corona hier niet bestond.” Qua omzet zijn ze nog steeds niet helemaal terug bij het niveau van voor corona. “En dat probeer je nu weer een beetje op te bouwen, maar toen kregen we natuurlijk weer de energierekening eroverheen. Het voorseizoen dit jaar ziet er wel al beter uit. Regen betekent een paar duizend euro omzet per dag, maar bij een lekker zonnetje kun je zo tien-tot twaalfduizend euro op een dag draaien.”
In de winter zijn de camping en de haven dicht, wat automatisch minder klanten betekent. “Dan hebben we met kerst maximaal 1500 klanten, maar de rest van het seizoen halen we dat niet. ‘s Winters hebben we wel aanloop in het weekend en door de week, vaak van gepensioneerden of juist mensen met baby’tjes.” Om die reden beperken ze het assortiment in de wintertijd. “Van producten als kruidenboter, waar we in de zomer tien soorten van hebben, zetten we dan nog drie varianten neer. Of verschillende soorten vla, Duitsers zijn gek op vla, die staan vijf pakken breed in de zomer, maar in de winter twee. We hebben minder verpakkingen, of kleinere.” Typische zomerproducten zoals aardbeien, druiven en kersen worden in de koude maanden vervangen door stamppotgroente en gourmetvlees. “En voor de vaste bewoners hebben we natuurlijk Nederlandse rookworst, bietjes en erwtensoep.”
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.