SEOUL - Grote Europese foodretailers kennen vaak maar één kunstje. Of ze zijn een kei in discounten, zoals Aldi en Lidl, of ze excelleren in supermarkten, zoals Albert Heijn en het Duitse Edeka. In Zuid-Korea bepalen twee spelers de markt en zij bedienen het complete winkelspectrum, inclusief grote luxe warenhuizen vol convenience, fastservice en horeca.
De Zuid-Koreaanse retailmarkt wordt grofweg verdeeld door twee grote lokale spelers. Lotte is de nummer één. Het concern bestaat uit onder meer Lotte Department Stores, Lotte Mart (supermarkten), Lotte cinema (bioscopen), Lotte world (pretpark), Lotteria (fastfood) en Angel-in-us (koffie). Nummer twee is Shinsegae. Tot de jaren negentig was dit bedrijf een onderdeel van het Samsungconglomeraat. Het runt de Shinsegae warenhuizen, Emart (super- en hypermarkten) en is ook verantwoordelijk voor alle vestigingen van Starbucks in Korea. Naast retailer zijn Lotte en Shinsegae ook voedselfabrikanten. Koreanen hebben graag de hele keten in handen. De complexe propositie van Koreaanse retailers was misschien ook wel de reden waarom het Amerikaanse Walmart het in 2006 in Korea voor gezien hield. Deze Amerikaanse discounter telde daar toen zestien vestigingen. Allen werden ze overgenomen door Shinsegae en omgebouwd naar Emart. Het Britse Tesco is ook actief in Korea. Het lanceerde er enkele jaren geleden Homeplus, een online supermarkt. Het scoorde internationale aandacht met bestelwanden in metrostations, waarop reizigers door het scannen van qr-codes met hun smartphone bestellingen konden plaatsen. In deze markt zijn de Britten een belangrijke uitdager.
Lifestyle
In Seoul bracht ik een bezoek aan de Star Super Premium Food Market, een typisch voorbeeld van een premium versmarkt die zich richt op het topsegment van de markt. Deze winkel is gevestigd in D-Cube-City, een van de drie nieuwere (geopend in 2011) shopping malls in Seoul. Ook hier zie je dat Koreaanse retailers alles, maar dan ook alles onder een dak willen aanbieden. De slogan van D-Cube City zegt genoeg: ‘Creates your Lifestyle beyond shopping and culture’. Hier draait het niet om winkelen, maar om het creëren van een levenswijze. Je kunt hier uit eten gaan in een restaurant of bij de nagebouwde authentieke Koreaanse warenmarkt. Er is een bioscoop, een museum en een groot kinderparadijs, Pororo Park genaamd. Eten en drinken zijn een belangrijk element van D-Cube-City. Ondanks dat het een enorm groot en modern complex is, zorgen de kleine barretjes, restaurants en foodcourts ervoor dat het niet massaal overkomt.
Graatvrij
De Star Super Premium Food Market maakt onderdeel uit van de Shinsegae groep. Het is een high end versmarkt waar veel nadruk wordt gelegd op vers, milieuvriendelijk en biologisch voedsel, van traditioneel Koreaanse producten tot premium geïmporteerde artikelen. De Star Super besteedt veel aandacht aan het verlichtingsplan. Door het gebruik van veel zwart worden klanten als het ware gedwongen om naar het aanbod te kijken. De supermarkt trekt alles uit de kast om zich als premium market te onderscheiden. Zo is er onder meer antibioticavrij vlees te koop. Ik schreef in een eerdere reportage al dat gezondheid en voedsel voor Koreanen hand in hand gaan. Alle versproducten en gerechten worden zichtbaar voor de klant verwerkt en bereid. Boven het visschap wordt groot aangekondigd dat de vis met zorg wordt ontdaan van graten, zodat ook kleine kinderen het zonder vrees kunnen eten.
Shoppermarketeer Art Frickus reisde onlangs af naar Zuid-Korea om daar toonaangevende foodformules en -concepten te bestuderen. In een serie reportages brengt hij daarvan verslag uit in Out of Home Shops. Op het gebied van blurring, gezondheid en de toepassing van nieuwe retailtechnologie lopen de Koreanen voorop.
Bron: Out.of.Home Shops