Buitenland

Roemeense super moet helft vers lokaal inkopen

BOEKAREST, ROEMENIË - Minstens 51 procent van de agf, het vlees, de zuivel, honing en bakkerijproducten in Roemeense supermarkten moet van eigen bodem komen door een nieuwe wet. Vraag is hoe de EU op de beperking van vrij goederenverkeer reageert.

Joost Agterhoek |

Het parlement heeft unaniem ingestemd met de wet, schrijft Vilt.be op basis van Roemeense bronnen. Volgens de tien parlementsleden die achter het wetsvoorstel zitten, schaadt de lokale inkoopverlichting andere aanbieders in omliggende landen niet. Het is voor Roemeense bedrijven bijna onmogelijk om te concurreren met de prijzen van importerende multinationals, aldus de politici, die instemming vinden bij de landbouwbranche en voedingsfabrikanten in Roemenië. Supermarktorganisaties zijn minder blij met de verlichting en zeggen gedwongen winkelsluitingen te verwachten.

Herkomstlabel
De verplichting geldt voor winkelketens met meer dan 2 miljoen euro omzet. De definitie van lokaal is volgens Vilt.be niet helemaal helder: het zou zowel regionaal als landelijk betekenen, maar over import van grondstoffen door een Roemeens bedrijf, wordt niet gesproken. In de winter staat de wet supermarkten 70 procent import toe, omdat het Roemeense aanbod dan beperkter is. Het is nog afwachten of er jaarrond genoeg versaanbod is van eigen bodem, schrijft Vilt.be: de landbouw in Roemenië is volgens de nieuwssite over het algemeen kleinschalig en slecht georganiseerd. Roemenië is de Europese lidstaat met het grootste aandeel van de beroepsbevolking dat werkzaam is in de landbouw met 73 procent.
Lokaal vers moet in de winkel een herkomstlabel krijgen. Ook moeten supermarkten hun versleveranciers binnen zeven dagen betalen en minstens 20 procent van hun schapruimte moet ruimte bieden aan Roemeense verswaren.

Handelsakkoorden
Europees optreden tegen de wet is volgens Vilt.be onvermijdelijk. Verwacht wordt dat de Europese Commissie de Roemeense overheid vraagt om de wet in te trekken. Gebeurt dat niet, dan moet het Europees Hof van Justitie oordelen over de impact van de wet op het vrije verkeer van goederen in de Europese Unie. Voorstanders van de verplichting zijn hier niet bang voor. Binnen nu en vijf jaar zou de Roemeense landbouw en voedingssector een inhaalslag kunnen maken met de wetgeving, waardoor het intrekken van de verplichting geen probleem zou zijn. De wet is daarbij bedoeld om een discussie te starten over het Europese landbouw- en handelsbeleid en vragen te stellen over de gevaren van internationale handelsakkoorden.

Bron: Vilt.be

stelling_schap_agf_plein_vers_bak_instore_groenten_fruit_3-a900x525.jpg