Fabrikanten

Samenwerking om stikstofuitstoot op melkveebedrijven te reduceren

AMERSFOORT – FrieslandCampina, Rabobank en Lely gaan samenwerken om de stikstofuitstoot op melkveebedrijven te verminderen. Ze willen 96 Lely Spheres plaatsen bij melkveehouders, verspreid over het land.

Gerard van Oosbree |

De Lely Sphere is een circulair stalsysteem dat de uitstoot van ammoniak in de stal tot 70 procent kan reduceren. Het scheidt de vaste mest en urine en zet de stikstofuitstoot om in meststoffen. Deze meststoffen kunnen door de boer weer worden gebruikt voor bemesting op het land.

Toegankelijk

Met de samenwerking willen de drie bedrijven de investering in de Lely Sphere toegankelijk maken voor de melkveehouders. Zo geeft FrieslandCampina een vergoeding aan deelnemende bedrijven. Lely geeft een korting op de aanschaf en Rabobank geeft een gunstige lening met rentekorting en een aflossingsvrije periode.

Alternatief

Volgens André Troost, ceo van Lely, kan dit een alternatief zijn voor de huidige kabinetsplannen voor het stikstofprobleem. “In plaats van het reduceren van de veestapel en melkveehouders hiervoor te compenseren, geloven wij juist in investeren in onderzoek en technische innovaties om de circulaire veehouderij te stimuleren en de landbouw te verduurzamen.”

Ook Hein Schumacher, ceo van FrieslandCampina, deelt die mening. “Wij kijken altijd hoe we met technologie kunnen bijdragen aan verduurzaming van de sector. Wij geloven dat dit een duurzamere en toekomstbestendigere oplossing is voor Nederland dan een dure uitkoopregeling.”

De bedrijven hopen dat dit initiatief ook de regionale en landelijke overheid zal aanzetten tot het nemen van stappen om duurzame landbouw te stimuleren.

Bron: Levensmiddelenkrant

1347-980ad84d09a00fa69c14a28db2bcc197.png