iStock-947691592.jpg Foto: iStock

Sleutel tot groei in voedingsindustrie blijft personeel

AMSTERDAM - Gestegen arbeidskosten, beperkte groei in arbeidsproductiviteit en een tekort aan personeel zetten een rem op de groei in de voedingsindustrie. Automatisering en robotisering bieden een deel van de oplossing. Behoud van personeel en instroom van jongeren vormen het andere deel, zo blijkt uit onderzoek van ABN Amro.

Kim Schoonman |

De cao-lonen in de voedingsindustrie zijn de afgelopen jaren fors gestegen, een feit dat ondernemers in deze sector onmiddellijk voelen. Daarbij blijkt uit de cijfers van het CBS van juli dit jaar dat 34% van de bedrijven in de sector food het tekort aan arbeidskrachten als de belangrijkste belemmerende factor voor verdere groei ziet.
Uit een eerdere analyse van ABN Amro blijkt daarnaast dat de arbeidsproductiviteit van voedingsbedrijven het laatste decennium niet is toegenomen. Hogere kosten voor arbeid worden niet gecompenseerd door een toename in productiviteit en ook de inzet van arbeidsmigranten in bepaalde sectoren zou lastiger, duurder of zelfs onmogelijk kunnen worden.

Automatisering en verjonging
Automatisering en robotisering zijn belangrijk, maar de vraag naar arbeidskrachten blijft hoog. Dit komt door de vergrijzing, de aard van het werk en moeilijk te automatiseren productieprocessen. Om effectiever personeel te werven, langer vast te houden en de arbeidsproductiviteit te verhogen, doen werkgevers er goed aan om in te zetten op een hoger welzijn van hun medewerkers, zo blijkt uit eerder ABN Amro-onderzoek. Daarnaast is begrip nodig van wat praktisch opgeleide jongeren willen om de instroom van personeel in de productieomgeving te bevorderen. Waar het welzijn in de meeste sectoren vorig jaar verslechterde, toont de foodsector echter een kleine verbetering.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.