Willie en zoon.jpg

‘Spar voelt aan als familiebedrijf’

BABBERICH/PANNERDEN – Supermarktondernemer Willie van den Berg maakte pas op zijn vijftigste de overstap naar zelfstandig ondernemer en sindsdien timmert hij hard aan de weg. Recent werd zijn winkel in Babberich omgebouwd van Coop naar Spar en hij neemt nu eveneens de supermarkt in het buurdorp Pannerden over. Zijn zoon krijgt daar de leiding. Beide locaties bevinden zich in de grensstreek.

Rosanne Wormgoor |

Van den Berg zit al een lange tijd in de branche. “Ik ben op mijn twintigste begonnen bij de lokale supermarkt in Groesbeek. Vervolgens heb ik gewerkt als bedrijfsleider bij Jan Linders, Coop en Hoogvliet. Rond mijn vijftigste dacht ik: als ik ooit nog iets voor mezelf wil doen, is nu het moment aangebroken om dat te doen.” In 2013 kreeg Van den Berg een Coop-supermarkt in Babberich.

Uitdagend
Hoe het is om een supermarktondernemer te zijn in het huidige landschap? “We hebben het natuurlijk niet makkelijk gehad de afgelopen jaren”, besluit Van den Berg. “Eind 2023 was ik te zien in het programma ‘Even tot hier’ van NPO1. Daar werd op een ludieke wijze voor enkele miljoenen kijkers in Nederland duidelijk gemaakt hoe moeilijk wij het hebben in de grensstreek. Dat heeft onder meer te maken met de verschillen in accijns. De tabaksban heeft daar niet veel goeds aan bijgedragen. Het kwam bij ons in de grensstreek wel minder hard aan, omdat mensen in deze omgeving het sowieso al over de grens kochten. Maar je mist toch de klant die wel in de winkel kwam voor een pakje sigaretten, want die nam ook een broodje mee of wat te drinken”, aldus Van den Berg.

Foodclub
Dit laatste heeft voor de ondernemer meegewogen in zijn keuze om met de winkel in Babberich over te gaan naar Spar, want dit kon natuurlijk geen Coop meer blijven. “De keuze was voor mij snel gemaakt, aangezien Spar met hun Foodclub een stukje traffic terugbrengt naar de supermarkt”, vertelt Van den Berg. Sinds een aantal weken is de supermarkt een Spar. “Ik merk nu al dat er om acht uur mensen voor de deur staan te wachten voor twee of drie broodjes om vervolgens door te gaan naar hun werk. Of moeders met kinderen die broodjes halen voor hun kinderen om mee te nemen naar school. De piek ligt tussen elf en twee, maar ook daaromheen worden er veel broodjes verkocht. Daarnaast hebben we in de eerste week iets van 170 pizza’s gemaakt. Dat is nu wel minder, maar het aantal ligt nog steeds boven de honderd. Ik denk dat inwoners de Foodclub waarderen door de horeca die hier in de omgeving is verdwenen en de toeristen die nu langzaam instromen waarderen het ook. De Foodclub leidt eveneens tot bijverkoop van andere producten.”

Naast de Foodclub vindt Van den Berg Spar een goede formule vanwege de focus op kleinere supermarkten. “Plus richt zich meer op grotere supermarkten. Waar je bij Spar een ananas per stuk kunt bestellen, kan je bij Plus alleen maar een doosje van acht stuks bestellen. Voor onze winkel is dat gewoon te veel. Ik verkoop er misschien vier of vijf en de andere drie moet ik dan weggooien. Onze vestiging is op zich niet eens zo heel klein – 450 vierkante meter groot – maar toch is het te veel.”

Perfect geregeld
Toen de supermarkt in Babberich een paar weken geleden Spar werd, moest de hele winkel gestript worden. “Alles is eruit gegaan, omdat er een nieuwe vloer werd aangelegd. We zijn 2,5 week dicht geweest. Het is door Spar perfect geregeld. Ze werken met vaste bedrijven en die weten allemaal wat ze moeten doen”, zegt Van den Berg. Hij heeft de eerste periode binnen de nieuwe formule als ‘een warm bad’ ervaren. “Ik heb het gevoel weer terug dat ik bij Hoogvliet en Jan Linders had; dat het een familiebedrijf is. Het is geen familiebedrijf natuurlijk, maar zo voelt het wel en dat met een toch wel jonge directie aan het bewind. Dat brengt denk ik veel positiviteit met zich mee in het doen en laten en denken. Ik zie verder goede resultaten. Ik denk dat we al zo’n 25% boven de omzet van Coop zitten. Dat is erg positief. Ik had dat al een klein beetje verwacht, maar bij Spar waren ze daar wat sceptischer in.” De klanten zijn eveneens tevreden volgens de ondernemer. “Het is een schitterende winkel geworden. Er is een chique uitstraling met verlaagde stellingen, waardoor de ruimte een stuk groter lijkt. De indeling en de Foodclub worden goed ontvangen.”

Familiewinkel
Alsof deze verandering nog niet genoeg was, gaat Van den Berg binnenkort de supermarkt in Pannerden overnemen. Dit is nu nog Coop. Op 25 juli gaat die dicht en op 9 augustus zal de supermarkt openen als Spar onder leiding van zijn zoon Stijn. “Toen wij in gesprek waren met Spar over Babberich hoorden we al dat Pannerden beschikbaar kwam. We zijn de onderhandelingen gestart om te kijken of dit haalbaar was. Ik ben zelf 64, dus daarom was het een logische stap dat mijn zoon daar de leiding krijgt. Hij is bijna 32 en zit ook al langer in de branche. Hij is nu nog bedrijfsleider bij een Plus-supermarkt, maar heeft daar ontslag genomen om dit met mij te doen. In eerste instantie gaat Stijn Pannerden doen, maar op termijn neemt hij waarschijnlijk de vestiging in Babberich over”, aldus Van den Berg.

De ondernemer is ontzettend trots op zijn zoon. “Het is een kippenvelmoment. We kunnen erg goed met elkaar opschieten. Gelukkig maar, want dat is belangrijk. We vullen elkaar aan. Hij is een stukje jonger dan ik en veel bezig aan de achterkant van de winkel met automatisering en dat soort dingen en ik ben wat commerciëler bezig.” Van den Berg denkt wel dat hij de stap ook had gezet als zijn zoon niet in het supermarktvak zat en dit niet met hem had gedaan, want twee winkels binnen zo’n straal verkopen, is makkelijker dan één. De twee vestigingen liggen nog geen tien minuten rijden van elkaar vandaan.

Verbouwing
Voordat Spar Pannerden op 9 augustus open kan, moet er verbouwd worden. “Die verbouwing gaat er wel anders aan toe dan in Babberich. We gaan wat kleinere aanpassingen doen. De toeleveranciers van de Foodclub en de koeling hebben nu minder personeel in verband met de vakantie, dus we gaan in januari/februari pas groots verbouwen en dan komt de Foodclub erin. We gaan wel alvast wat belegde broodjes doen. Het wordt een feestelijke opening met mooie openingsacties. Daarna gaan we op een normale manier doordraaien met het personeel dat er is. We hanteren dezelfde openingstijden”, vertelt Van den Berg.

Qua toekomstplannen vindt de ondernemer dit voorlopig wel even genoeg. “De toekomst zien we rooskleurig tegemoet op de manier zoals we het nu gaan doen. Wie weet wat mijn zoon betreft, komt er ooit wel een derde winkel bij als de situatie zich daarvoor leent. Hij is nog jong, maar ik zal daar dan niet meer bij betrokken zijn of misschien als adviseur”, sluit hij af.

Bron: Levensmiddelenkrant