yasminhargreavesphotography-6029.jpg

Formules

Waarom wordt er gestaakt bij distributiecentra Albert Heijn?

UTRECHT – Sinds zondagavond voert het personeel van de distributiecentra van Albert Heijn actie voor een betere cao. Daarin worden zij gesteund door de vakbonden FNV en CNV. In de diverse dc’s wordt er door het personeel op verschillende momenten gestaakt voor onder andere een beter loonbod.

Gerard van Oosbree |

De stakingen zullen hun uitwerking hebben op de bevoorrading van de winkels. Volgens een woordvoerster van de supermarktformule zullen vooral de winkels in het noordoosten en zuidwesten getroffen worden door de stakingen. Volgens haar gaan klanten van de winkels in beide regio’s mogelijk vanmiddag merken dat er schappen leeg zijn.

Beter bod
De vakbonden voeren met het personeel actie om Albert Heijn een beter bod te laten doen voor de nieuwe cao. Het voorstel van AH voor een loonsverhoging van 6% direct en 2% per januari 2024 is voor de bonden te mager. Volgens de woordvoerster is dat meer dan het gemiddelde dat nu voor eenjarige cao’s wordt afgesproken. Shefania Sewbaks, bestuurder van FNV Handel, spreekt dat tegen: “Volgens onze gegevens liggen de nieuwe cao’s meer rond de 10%. Dat hebben we ook naar voren gebracht tijdens de onderhandelingen. Lager is niet acceptabel”.  

“Daarnaast zijn wij ook tegen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden”, zegt Sewbaks. Als voorbeeld noemt zij de onregelmatigheidstoeslag op zondag die AH wil terug brengen naar 50%. “Maar alleen voor nieuwe medewerkers. Huidige medewerkers zouden 100% toeslag houden door middel van een persoonlijke toeslag. Die vervalt als je bijvoorbeeld meer gaat werken of als je van rooster wijzigt. En wij zijn voor gelijk loon en gelijke rechten. Het kan niet zijn dat medewerkers voor hetzelfde werk anders beloond worden”, legt Sewbaks uit.

"Het kan niet zijn dat medewerkers voor hetzelfde werk anders beloond worden"

Eisen
De bonden eisen een salarisverhoging van 14,3% plus 100 euro bruto per maand. Tevens moeten de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Volgens de woordvoerster van Albert Heijn zijn de vakbonden uitgenodigd om weer om tafel te komen zitten om tot goede afspraken te komen. Daarbij geeft de supermarktketen aan dat zij bereid is stappen te zetten als de bonden overwegen dat ook doen. Volgens de woordvoerster houden de bonden vast aan de eisen zoals ze die hebben gesteld in een ultimatum. De FNV geeft in een brief aan niet eerder te willen onderhandelen als AH minimaal bereid is 10% loonsverhoging te bieden.

De stakingen volgen op wilde acties van het personeel van de dc’s na het vastlopen van de onderhandelingen begin april. Volgens FNV-bestuurder Sewbaks is AH nog niet overstag gegaan en zijn er daarom nu stakingen onder leiding van de vakbonden. “De actiebereidheid is enorm groot”, vertelt Sewbaks. “Niet alleen de vaste krachten staken maar ook de parttimers. En dat is heel bijzonder. Zelfs de flexkrachten van de uitzendbureaus hebben zich massaal bij de bonden ingeschreven en doen mee. Ook die worden tegenwoordig betaald volgens het loongebouw van AH.”

Volgens de bonden krijgt iedereen bij AH er meer bij behalve de mensen die het werk doen. “De top van het bedrijf heeft er 13% bij gekregen, aandeelhouders 10% en er zijn bonussen van miljoenen uitgekeerd. En dat is gewoon niet eerlijk tegenover de mensen die het bedrijf draaiende houden”, aldus Sewbaks.

Bron: Levensmiddelenkrant