bread-933228_1920.jpg

Fabrikanten

Stakingen bij grote bakkerijen

AALSMEER – Bij drie grote industriële bakkerijen wordt vanaf donderdagochtend 8 juni voor 48 uur gestaakt voor beter loon. Het gaat om personeel van Bakkerij Borgesius in Aalsmeer en Arnhem en Dutch bakery in Eindhoven. De acties worden georganiseerd door de vakbonden FNV en CNV.

Redactie |

De werkgevers bieden volgens FNV Voedingsindustrie-bestuurder Ron Vos slechts 5% loonsverhoging. “De bakkers kunnen niks met de krenterige 5% extra salaris die de werkgevers hen gemiddeld per jaar willen geven. Wij nemen geen genoegen met kruimels”, zegt hij in een reactie. “De werkgevers zijn niet op onze eisen ingegaan, dus de bakkers hebben geen andere keuze dan in actie komen voor een betere cao.”

Te laag
Nicole Engmann-van Eijbergen, bestuurder CNV Vakmensen: “Bij de vorige cao kwamen de werkgevers weg met een veel te lage loonsverhoging, nu willen ze weer een cao afsluiten die ten koste gaat van hun eigen mensen. Onbegrijpelijk. Ze gaan ervan uit dat de werknemers niet in opstand komen. Dat doen ze dus wel.”

In een ultimatum van de vakbonden dat 7 juni afliep eisten de bonden minimaal 14,3% loonsverhoging en automatische prijscompensatie. Ook willen de bonden een Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zodat ouder medewerkers eerder kunnen stoppen met werken.

De bakkerijen waar gestaakt wordt maken brood voor supermarkten.

Bron: Levensmiddelenkrant