graskaas.jpg

Fabrikanten

Start graskaasseizoen wordt feestelijk gevierd

WOERDEN –Gezamenlijke kaasboeren- en handelaren hebben 1 juni vastgesteld als primeurmoment van het graskaasseizoen. De feestelijke opening is in kaassteden Woerden, Alkmaar en Gouda.

Graskaas is slechts tijdelijk beschikbaar. Het is de kaas die wordt gemaakt van de melk van de koeien die na een periode op stal, weer voor het eerst vers gras eten. Het voer van de koeien is zeer bepalend voor de smaak van kaas die anders is dan kaas van melk van koeien die binnen staan en alleen kuilgras, voederbiet of ruwvoer te eten krijgen. De term graskaas bestaat al sinds 1821, maar is sinds 1900 steeds minder in gebruik. Sinds 2023 hebben kaasboeren, kaasproducenten en kaashandelaren de handen weer ineengeslagen en graskaas weer een primeurmoment gegeven.

Nationale Graskaasdag
De primeur van 2024 wordt in verschillende kaassteden gevierd. Op donderdag 30 mei gebeurt dit op de kaasmarkt in Alkmaar met het ophalen van de graskazen en een megakaas van 120 kilo die op zaterdag 1 juni bezorgd en verhandeld worden tijdens de Nationale Graskaasdag in Woerden. Hiermee en met het luiden van de klok zal het graskaasseizoen officieel geopend worden en is de verse kaas weer verkrijgbaar bij de ambachtelijke kaaswinkels, marktkramen en venters. Ook in de kaasstad Gouda zal de primeur gevierd gaan worden.

Bron: Levensmiddelenkrant