oil-palm-287878_1920.jpg Palmolieplantage

Formules

Superlijst Groen: supermarkten blijven achter in verduurzaming

AMSTERDAM – Supermarkten doen nog steeds te weinig als het gaat om verduurzaming. Er wordt nog te veel reclame gemaakt met dierlijke producten, te weinig gedaan aan ontbossing. In de Superlijst Groen worden de zeven grootste supermarkten met elkaar vergeleken op klimaatplannen, eiwittransitie, duurzame landbouw en verpakkingen.

Redactie |

De lijst wordt gemaakt door Questionmark in samenwerking met Milieudefensie, Mighty Earth en Natuur & Milieu. Ekoplaza, Lidl en Albert Heijn zijn de positieve koplopers, Jumbo, Dirk en Aldi staan in de middenmoot en Plus staat eenzaam onderaan. “De meeste supermarkten beperken hun inzet tot beleid en doelstellingen en rapportage hierop. Weinig supermarkten voeren veranderingen door in de praktijk, waardoor natuur en klimaat er nauwelijks op vooruit gaan", zegt Charlotte Linnebank, directeur Questionmark.

Herkomst
Lidl verbetert zich het sterkst. De discounter rapporteert als enige over de herkomst, teelt en het transport van groente en fruit afzonderlijk en over de drie doelen van het Plastic Pact. Lidl stelt ook eisen aan leveranciers als het gaat om ontbossing door palmolie-productie. “Supermarkten moeten boeren en tuinders helpen duurzamer te produceren. Door meer duurzame en lokale producten voor een eerlijke prijs aan te bieden en voorrang te geven aan producten met een keurmerk”, aldus Rob van Tilburg, directeur programma’s Natuur & Milieu.

Bron: Levensmiddelenkrant

superlijst groen.png

Vlees blijft een heet hangijzer. Reclamefolders staan nog steeds vol met aanbiedingen van dierlijke producten. Marktleiders Albert Heijn en Jumbo bieden veel aanbiedingen van dierlijke producten aan met kwantumkorting waardoor consumenten met meer eten naar huis gaat dan gepland. Wel zijn de supermarkten transparanter zijn over de verkoop van dierlijke producten en geven ze openheid over de verhouding tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in hun verkopen.

Bron: Levensmiddelenkrant