Paulus Ma-Danso.jpg Paulus Tojo voor zijn kersverse tabaksspeciaalzaak. Foto: Gerard van Oosbree/Levensmiddelenkrant

Ondernemers

Tabak houdt klanten op het dorp

NIEUWVEEN - Sinds 1 juli is er in de supermarkten geen tabak meer te koop. Voor supermarktondernemers betekent dat een behoorlijke financiële aderlating. In de buurt van supermarkten openen de laatste tijd tabaksspeciaalzaken die nu nog wel tabak mogen verkopen. In veel gevallen zijn die eigendom van de supermarktondernemers, maar ook zelfstandige ondernemers stappen in het gat dat het tabaksverbod achterlaat.

Gerard van Oosbree |

Zo ook in het dorp waar de redactie van Out.of.Home Shops/Levensmiddelenkrant huist. Ondernemer Paulus Boike Tojo verbouwde zijn kantoor en pakketpunt om naar tabaksspeciaalzaak. Hij noemde de winkel Ma-Danso. Tegenover zijn winkel bevindt zich de Coop-winkel van Rob Rehorst. We spreken beide ondernemers in de kersverse tabaksspeciaalzaak.

Balen
Rehorst baalt van het tabaksverbod in zijn supermarkt. Niet alleen omdat het omzet kost, maar ook omdat het inwoners zou verplichten naar naburige plaatsen te gaan waar wel gemakswinkels, bemande tankstations of tabaksspeciaalzaken gevestigd zijn. Daar mag namelijk nog tot 1 januari 2030 tabak worden verkocht. Daarna is het alleen maar nog toegestaan in speciaalzaken. “Ik had het plan om een Primera te bouwen naast het pand van de supermarkt. Dat stuitte helaas op problemen met allerlei hoofdleidingen die onder de grond lopen en vervuilde grond. Het zou te lang gaan duren voordat ik zou kunnen gaan bouwen, dus dat plan heb ik begin dit jaar laten varen”, vertelt Rehorst.

Mogelijkheden
Ondernemer Tojo kwam in 2018 vanuit Suriname naar Nederland. Hij vestigde in 2020 zijn bedrijf Afu-Mena met bijbehorende webwinkel in Nieuwveen. In de webwinkel verkoopt hij producten, waaronder superfoods en kunst, die worden ingekocht bij lokale gemeenschapen in Suriname.  De locatie werd kantoor en pakketpunt voor diverse vervoersbedrijven. Afgelopen februari zocht hij contact met overbuurman Rob Rehorst die zelf op dat moment had besloten ook contact te zoeken. Door de gesprekken die beide ondernemers voerden besloot Tojo zich te verdiepen in de mogelijkheden. “Ik heb met diverse ketens gesprekken gevoerd. Uiteindelijk heb ik besloten om meteen een tabaksspeciaalzaak te beginnen en geen gemakswinkel. Dat zou maar tijdelijk zijn en dan moet ik over een aantal jaren weer een keuze maken”, legt hij uit.

Koesteren
Die naam is heel bewust gekozen vertelt Tojo. “Afu-Mena, de naam van mijn andere bedrijf, betekent ‘koester wat je hebt’ in het Paramaccaans, de taal van de Marrons in Oost-Suriname.” De Marrons zijn afstammelingen van tot slaaf-gemaakten die zichzelf bevrijd hebben uit slavernij. Zij zijn toen in stamverband gaat wonen in het binnenland van Suriname. “Vanuit die gedachte willen wij mensen producten bieden die duurzaam zijn endie de natuur en de cultuur koesteren van de Marrons en de inheemse rijkdommen. Ma-Danso is vernoemd naar de krachtige Marron-vrouw uit Suriname die kracht en traditie van de Marrons belichaamd.”

Investering
Dat het runnen van een winkel een iets andere tak van sport is dan een webwinkel en pakketpunt ondervindt Tojo nu. Rehorst is een doorgewinterde supermarktondernemer die het klappen van de zweep goed kent en die zijn kennis graag deelt. Het openen van een winkel met dure voorraad zoals sigaretten vergt een grote investering in een keer. “Daar praten we veel met elkaar over. Hij moest even door de zure appel heen bijten, maar vanaf 1 juli zal de vraag naar tabak vanzelf in de winkel komen”, aldus Rehorst. Tojo ziet de toekomst wel positief. “Het duurt nog even maar met meer tijd komt er ook meer rendement. De winkel is ook nog prima te combineren met de werkzaamheden van Afu-Mena”, zegt de ondernemer.

Tabaksspeciaalzaken mogen alleen maar tabaksproducten verkopen en niets anders. “Helaas moest ik dus stoppen met het pakketpunt en dat betekent dat inwoners nu naar andere dorpen moeten om hun pakketjes te versturen of op te halen”, legt Tojo uit. “Dat kunnen we oplossen door een DHL pakketautomaat te plaatsen bij de supermarkt”, vult Rehorst aan die zelf een PostNL-punt in de winkel heeft. “We moeten er met z’n allen voor zorgen dat de voorzieningen op het dorp blijven, dat is het allerbelangrijkst.”

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

Lees meer over: