tetra-1.jpg

Tetra Pak: ‘voedselverspilling is geen individueel probleem’

EINDHOVEN – Als partner van de Verspillingsvrij Week, vraagt Tetra Pak aandacht voor een van de grootste de uitdagingen van deze tijd: voedselverlies en -verspilling. Het bedrijf dat in de voedselverwerking en -verpakkingsoplossingen zit, deelt drie pijlers die een belangrijke rol spelen in het bouwen van duurzame voedselketens en het tegengaan van voedselverspilling.

Redactie |

Uit recent onderzoek van Samen Tegen Voedselverspilling blijkt dat Nederlanders gemiddeld 33 kilo voedsel per jaar weggooien. Dat gaat om 23 miljoen maaltijden per week. Meer bewustwording blijkt nodig, want 81% van de Nederlanders denkt dat zij (veel) minder verspillen van gemiddeld. “Voedselverspilling is geen individueel probleem, maar een systeemprobleem. Met innovatie en samenwerking maken we het verschil, of het nu gaat om melk die langer vers blijft dankzij aseptische verpakkingen of nieuwe technologieën die productieverlies tegengaan. Alleen door samen te werken, kunnen we voedselverlies structureel terugdringen en bouwen aan een duurzamer voedselsysteem,” besluit Jovana Mitrovic, Head of Corporate Affairs bij Tetra Pak Benelux en Frankrijk.

Tetra Pak onderscheidt drie focuspunten voor verandering:

1. Toegang tot veilig en gezond voedsel 
Het is voor de voedselzekerheid essentieel dat er toegang is tot voedsel. Zonder aseptische verpakkingen gooit een EU-burger gemiddeld 127 kilo voedsel per jaar weg en blijven verse producten vaak maar één tot vier weken goed in plaats van zes tot twaalf maanden. Deze verpakkingen voorkomen dit door producten tot een jaar lang veilig en eetbaar te houden, zonder koeling of conserveermiddelen. Moderne apparatuur maakt processen sneller en efficiënter, beperken uitval en verkleinen de kans op fouten met behulp van digitale tools.

2. Effectief beleid en duidelijke doelen
Met duidelijke doelstellingen en concrete maatregelen kun je voedselverspilling terugdringen. Denk aan een eenduidige manier om verspilling vast te leggen en te meten, aangevuld met een ondersteunend kader dat de inzet van moderne technologie stimuleert. Beleidsmakers kunnen het verschil maken, zij stellen nationale en lokale doelen, zorgen voor financiering en verankeren voedselverspilling in klimaat- en duurzaamheidsbeleid.

3. Samenwerking en partnerschappen
De hele keten heeft te maken met voedselverspilling en dat vraagt om een nauwe samenwerking in de gehele keten. Het levert ook bredere voordelen op, zoals minder druk op het milieu, meer banen en betere voedselveiligheid. Door een sterke samenwerking kunnen de ambitieuze reductiedoelen voor voedselverspilling uit de VN-doelstellingen worden gehaald. 

Bron: Levensmiddelenkrant