20230718_Rene_Kapelle_DEF.jpg

Ondernemers

Tweede prijs Sweet Sensation Bokaal voor hardfruitteler René Kapelle

KRAGGENBURG- Topsport, want dat is het runnen van een teeltbedrijf, levert Kapelle een tweede plek op in de race voor de beste Sweet Sensation-peer. Een goede prestatie als je je bedenkt dat de eerste bomen pas in 2021 zijn aangeplant.

Nanja Pol |

De kleur en de maat van de Sweet Sensation zijn leidend voor het verdienen van de felbegeerde bokaal. Kapelle zet zijn biologische kennis in om schade door insecten aan het fruit in te perken en de kwaliteit hoog te houden. Het gebruik van natuurlijke vijanden van de plagen moet de insectendruk zo laag mogelijk houden. Hij wil namelijk zo min mogelijk ingrijpen.

Topsport
En daar ligt de uitdaging want de Sweet Sensation, het zusje van Doyenné du Comice, is een moeilijk ras. Het juiste bloeiweer is bijvoorbeeld een belangrijk aspect, evenals het jonge hout dat nog moet zetten. Duurzaamheid is belangrijk voor de teler. Daarom beschikt hij over alle mogelijke certificaten zoals GLOBAL.G.A.P. en PlanetProof. Topsport noemt Kapelle het runnen van een eigen bedrijf: “Er is het hele jaar door scherpte voor nodig om de teelt van dat seizoen tot een goed einde te brengen. Je moet altijd paraat staan. Je kunt absoluut niet verzwakken want dan kun je de boot gemist hebben. Of je hebt iets fout gedaan, of je doet iets op het verkeerde moment; dat is heel intens.”

Waarom de Sweet Sensation?
Kapelle zocht in 2021 een alternatief voor de Jona Gold-appel, omdat het productperceel leeg moest. De Greenery draagt het aan: De Sweet Sensation-peer, waarbij de jonge bomen open zijn en de peren aan de buitenkant hangen. En de zon kan er goed bij. Dat is een voordeel want de peren krijgen een mooie, rode kleur en de opbrengst per boom, tot wel drie kilo, is hoger dan die van oudere bomen. Maar pas in het tweede groei-jaar geven de bomen pas fruit af.

Mooie oogst
De teelt van hard fruit komt iets later op gang door het koude voorjaar. Testen wijzen uit dat de pluk echter niet heel veel later zal zijn dan in 2022. Dat de bomen lekker vol hangen wijst op een goede oogst. “We hebben er vertrouwen in en dat geeft een goed gevoel”, vertelt Kapelle enthousiast.

Bron: Levensmiddelenkrant