Verkade20final.jpg Feest bij Verkade: ze hebben de Gouden Partner-award gewonnen. (Foto: Pauline Smale)

Awards - Gouden Partner

Verkade: ‘Creativiteit is de sleutel voor het vinden van oplossingen’

ZAANDAM – Verkade komt al jaren bij iedereen op de koffie en thee, dus met het verre verleden zit het wel snor. En de afgelopen twee jaar? Die benutte het merk door samen met retailers een nieuwe schap-visie te ontwikkelen en implementeren. Het koekschap is nu klaar voor de toekomst, stelt category manager Maartje Delwel. Op naar nog meer Hollandse gezelligheid thuis op de bank!

Redactie |

Categorie: Koek & Biscuit
Criterium: Meedenken op niveau assortimentsgroep
Winnaar: Koninklijke Verkade

Hoera, een Gouden Partner gewonnen! Waarom hebben category managers en supermarktondernemers voor jullie gekozen, denk je?
“We zijn ontzettend trots op deze prijs! Al sinds 1886 is Verkade de kenner op het gebied van koekjes en chocolade. Al die jaren komen wij bij mensen thuis op de koffie en thee en genieten ze met ons van een momentje echt Hollandse gezelligheid. Wij hebben met onze koekjes en chocolade en ons mooie merk de categorie eigenlijk mede groot gemaakt. We hebben niet alleen hierdoor veel kennis opgedaan van de categorie, maar wij zijn altijd bezig met onszelf te ontwikkelen en het verzamelen van actuele consument-, klant- en marktinzichten. Met deze kennis bieden wij onze klanten het best mogelijke advies, aansluitend bij de wensen en behoeftes van de consument. Zo komen we samen tot het optimale koekschap.”

Wat zijn de hoogtepunten van de afgelopen twee jaar geweest met betrekking tot de gewonnen categorie?
“De afgelopen twee jaar zijn we met verschillende retailers een intensieve samenwerking aangegaan bij de ontwikkeling en implementatie van een nieuwe schapvisie. Hiervoor hebben wij uitgebreide consument- en marktonderzoeken gedaan en keuzes gemaakt op basis van het koopgedrag. Binnen de nieuwe schapvisie zijn wij gaan denken in de ‘momenten van consumptie’. Zo is hier ruimte gecreëerd voor het groeisegment ‘bitesizes’, om de koekcategorie te verjongen en relevant te houden voor een doelgroep waarvoor ‘snacking’ belangrijk is. De visie hebben wij ondersteund door diverse communicatie-uitingen en activaties waarin wij meer inspiratie bieden. Alles bij elkaar is het koekschap nu klaar voor de toekomst!”

Wat zijn voor jullie de belangrijkste pijlers van een goede samenwerking?
“Wij zijn ervan overtuigd dat de beste categorie-invulling ontstaat bij een nauwe samenwerking met retailers. Open communicatie en vertrouwen zijn hiervoor de basis. Dit vertrouwen hopen wij te winnen door dicht bij onszelf te blijven en bij de waarde van ons merk Verkade, en open en eerlijk te communiceren vanuit onze ‘Noord-Hollandse mentaliteit’. Wanneer onze kennis met die van de retailer samenkomt, kunnen we werken aan het beste schap voor de consument en wordt het mooiste resultaat behaald.”

Op welke manier heeft de inflatie invloed gehad op jullie producten en de samenwerking met afnemers?
“Net als in de rest van de markt is en blijft inflatie ook voor ons een uitdaging. We hebben niet alle kostenstijgingen kunnen doorvoeren. Naar de retailers toe zijn wij transparant geweest door ze op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Creativiteit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we oplossingen hebben gevonden waarin we elkaar hebben kunnen vinden. En dat liefhebbers van onze lekkere Verkade-koekjes daarvan kunnen blijven genieten.”

Waar leggen jullie de focus op in de komende twee jaar?
“We zetten vol in op innovaties, advertising en activatie op de winkelvloer. Dat is wat klanten van ons mogen verwachten. Uiteraard blijven we daarbij onze groei-initiatieven voeden vanuit de laatste categorietrends en kansen om zo ook in de toekomst een relevante sparringpartner te zijn.”

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.