Vleesvervangersschap1.jpeg Foto: via Proveg.

Vleesvervangers worden steeds gezonder

UTRECHT – Hoewel het momenteel niet goed gaat met de verkoop van vleesvervangers, worden de producten zelf wel steeds gezonder. Iets meer dan een kwart van de vleesvervangers voldoet inmiddels aan de criteria van de Schijf van Vijf voor kant-en-klare vleesvervangers. Meer dan de helft voldoet nu ook aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum.

Redactie |

ProVeg deed onderzoek naar vleesvervangers die lijken op vlees. “Het resultaat laat zien dat de markt zich ontwikkelt,” zegt Martine van Haperen, expert voeding en gezondheid bij ProVeg Nederland. “Onderzoek van de Consumentenbond uit 2023 liet bijvoorbeeld zien dat twee derde van de vegaburgers toen te veel zout bevatte. Daardoor bestaat nog steeds het beeld dat kant-en-klare vleesvervangers vaak ongezond zijn. Inmiddels voldoet ruim de helft van alle door ons onderzochte vleesvervangers aan het zoutcriterium van het Voedingscentrum. Producenten worden zich steeds bewuster van het belang van een goede voedingswaarde en zetten stappen om die te verbeteren.”

Voedingswaarden
Waar iets meer dan een kwart van de vleesvervangers voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf, geldt dat voor vergelijkbare dierlijke varianten slechts in 11% van de gevallen. Ook op het gebied van voedingswaarden scoren vleesvervangers volgens ProVeg goed. Twee op de drie plantaardige producten zijn een bron van vezels, ijzer en vitamine B12. Bij de dierlijke varianten bevatten veel producten juist veel verzadigd vet en geen enkele vezels. Bovendien zitten er gemiddeld zo’n zeventig kilocalorieën minder in vleesvervangers per honderd gram. “Vlees vervangen door plantaardige alternatieven is goed voor de natuur en voor dierenwelzijn. Als deze daarnaast ook nog een gezondere voedingswaarde hebben dan vergelijkbare dierlijke vleesproducten, is het een win-win-win,” aldus Van Haperen.

Voor het onderzoek analyseerde ProVeg 129 vleesvervangers uit Nederlandse supermarkten en vergeleek die met 54 dierlijke referentieproducten. Groenteburgers, kaasburgers, tofu, tempeh en seitan bleven buiten beschouwing, omdat hier geen direct vleesequivalent voor is. In het onderzoek zijn alle huismerk- en A-merk vleesvervangers meegenomen die in de genoemde productcategorieën vallen en verkrijgbaar zijn bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Ekoplaza.

Bron: Levensmiddelenkrant