Nutriscore.png

Formules

VWS: Nutri-score officieel het voedselkeuzelogo van Nederland

DEN HAAG – Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de zogenoemde Nutri-Score vanaf volgend jaar aangewezen als het voedselkeuzelogo dat Nederlandse fabrikanten en supermarkten mogen gebruiken op levensmiddelen. Het logo maakt in een oogwenk inzichtelijk hoe gezond het product zou zijn. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) geeft hiermee invulling aan de afspraak uit het Nationale Preventieakkoord om een voedselkeuzelogo in te voeren. Hiermee sluit Nederland aan bij omringende landen, waar de Nutri-Score al langer geïmplementeerd is in het supermarktwezen.

Yentl Bocxe Strik  |

Het van origine Franse rekensysteem wordt al in meerdere Europese landen gebruikt en werd de afgelopen jaren op verzoek van Nederland wetenschappelijk onder de loep genomen. Dit heeft geleid tot een internationale herziening van de rekenmethode waardoor het volgens VWS beter past bij de Nederlandse situatie. “Met de nieuwe methode verbetert bijvoorbeeld het onderscheid tussen volkorenbrood en witbrood sterk omdat volkorenbrood meestal een A krijgt en witbrood voornamelijk een C. Diepvriespizza’s scoren met het herziene algoritme meestal niet hoger dan een C”, schrijft de Rijksoverheid in haar persbericht.

Handvat

“Nutri-Score moeten we echt zien als iets extra’s dat we allemaal best kunnen gebruiken in de supermarkt. Zoveel mogelijk eten binnen de Schijf van Vijf blijft voor iedereen het gezondste advies. Daarbovenop biedt de Nutri-Score een extra handvat om de betere keuze te maken, bijvoorbeeld voor producten die niet in de Schijf van Vijf staan. Op een hele eenvoudige manier met kleuren en letters die we inmiddels allemaal wel herkennen. Kort samengevat: elke dag diepvriespizza is niet gezond. Maar als je het wel een keer eet, kan Nutri-Score je helpen om de pizza uit te zoeken met de betere samenstelling”, aldus Van Ooijen.

Bron: Levensmiddelenkrant

Lees meer over: