kippen kip eieren.jpg

Onderzoek

Wakker Dier: vleesconsumptie historisch laag

AMSTERDAM - Nederlanders aten minder vlees in 2022. Met een gemiddelde consumptie van 37,5 kilo per persoon is dat een halve kilo minder dan in 2021. Wageningen Economic Research (WEcR) deed hiernaar onderzoek in opdracht van Wakker Dier.

Redactie |

Sinds 2005 is dit de laagst gemeten vleesconsumptie. Colin Molenaar van Wakker Dier meent dat we nog altijd ongezond veel vlees eten. Hij voegt toe: “Er is duidelijk een daling ingezet. Nu is het zaak om door te pakken.”

Zes miljoen dieren minder 
Het onderzoek toont aan dat de grootste daling te zien is bij kip (gemiddeld 300 gram minder per persoon) en rundvlees (min. 150 gram). Wakker Dier concludeert dat hierdoor zes miljoen dieren minder zijn opgegeten dan het jaar ervoor.

Prijsverhoging
WEcR noemt ook de inflatie als reden voor de daling en ziet met name de supermarkten en overheid als sturend, omdat zij bepalen wat vlees kost. Molenaar vindt de oplossing dan ook eenvoudig: “Maak vlees duurder en groenten en fruit goedkoper. Dat is goed voor onze gezondheid, ons milieu én voor de dieren.“

Supermarkt aan zet
Omdat Wakker Dier al eerder een terugloop in de vleesconsumptie opmerkte is de dierenwelzijnsorganisatie van mening dat supermarkten het tij kunnen keren. Molenaar: “Zij verkopen verreweg het meeste vlees, dus hebben zij ook de grootste verantwoordelijkheid om iets te doen tegen de ongezond hoge vleesconsumptie.”

Bron: Levensmiddelenkrant