week zonder.jpg Foto: organisatie Week Zonder Vlees en Zuivel

Week Zonder Vlees en Zuivel van start

AMSTERDAM – Vandaag 4 maart gaat de zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel van start. De actie richt zich op het bewust maken dat eten zonder vlees en zuivel ook gemakkelijk en lekker kan zijn. Dit jaar is er speciale aandacht voor Gen Z en Gen Alpha.

Speciaal voor deze jongere generaties is er door de organisatie, samen met Boomerang FT, een gelaagde TikTok-campagne bedacht. Zij worden uitgedaagd om met hun ouders mee te doen. De basis voor de campagne is het liedje ‘Zonder je Weet Wel’ van Russo (Rutger van Eck) en Julia (Julia Horsten).

Klimaatperspectief
In een interview met Levensmiddelenkrant in februari zei initiatiefneemster Isabel Boerdam: “In ons verhaal draait het om het klimaatperspectief. Natuurlijk zijn gezondheid en dierenwelzijn ook belangrijk, maar daar zijn zoveel verschillende meningen over. Het is een feit dat de productie van vlees en zuivel zwaar drukt op het klimaat. Het is dus 100% beter als we daar minder van eten. Vanuit communicatie kun je daar geen speld tussen krijgen. Uiteindelijk nodigen we in onze campagne uit om meer plantaardig te eten en te experimenteren.”

Deze editie zijn er 52 partners die allerlei initiatieven organiseren. Een kleine opsomming:

·         Alle grote supermarkten maken vegetarische en plantaardige producten laagdrempelig door verschillende acties en kortingen.

·         In Zwolle opent Vivera een Chicken Pop-up store. Hier kun je hun nieuwe plantaardige chicken pops komen proeven. 

·         Op station Nijmegen, Utrecht, Leiden en Rotterdam worden vegetarische saucijzenbroodjes van De Vegetarische Slager uitgedeeld bij de locaties van Kiosk. 

·         Ook partners HelloFresh en Alpro hebben de handen ineengeslagen. Gedurende de Week Zonder Vlees & Zuivel ontvang je bij een HelloFresh box een gratis sample van de Alpro plantaardige variatie op yoghurt. 

·         Partner HAK staat op Utrecht Centraal producten uit te delen zodat elke voorbijganger die avond aan de gang kan met een plantaardig peulvruchten recept.

·         Bonduelle werkt samen met influencer Lenna Omrani en inspireert volgers gedurende de Week met plantaardige recepten. Daarnaast sporen ze intern al hun medewerkers aan om een week zonder vlees & zuivel te eten.  

·         Aldi viert de campagneweek met de lancering van een nieuw huismerk voor vegetarische en plantaardige zuivel- en vleesvervangers. Hun nieuwe merk My Vay bestaat uit alternatieven voor yoghurt op basis van soja en kokos, haver, amandel en sojadrinks. Daarnaast bevat de folder van Aldi deze week geen vlees, vis- en zuivelaanbiedingen.  

·         Ook Lidl promoot met hun folder meer plantaardig en gaat zelfs nog een stapje verder. Na vijf jaar lang een vleesvrije folder tijdens de Week zal de folder van Lidl dit jaar voor het eerst ook 100% vis- en zuivelvrij zijn.   

Daarnaast zijn er nog tal van initiatieven in de maatschappij. In Ziekenhuis Amsterdam UMC kunnen patiënten, bezoekers en medewerkers kiezen uit een groot aantal maaltijden zonder vlees en zuivel. Diverse restaurants in het land bieden speciale menu’s aan en zelfs het Nederlandse Consulaat in de Chinese stad Guangzhou doet mee met een vegetarisch kookevenement.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops