Wekelijkse aanbiedingen zitten flink in de lift

NIEUWVEEN - 2017 was een perfect jaar voor de koopjesjagers. Tussen 2011 en dit jaar steeg het totale aantal productaanbiedingen per week bij 19 Nederlandse supers met bijna 35 procent. Dit aantal groeide van 1230 naar 1640.

Bart Manders |

Vergelijkingssite Yenom becijferde van 2011 t/m 2017 het totale aantal promoties per week van twintig supermarkten. Dit zijn Albert Heijn, Aldi, Attent, Boni, C1000, Coop, Deen, DekaMarkt, Ekoplaza, Emté, Hoogvliet, Jan Linders, Jumbo, Lidl, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar en Vomar. Pascal Arts van Yenom zette de belangrijkste cijfers en trends in aanbiedingen voor Levensmiddelenkrant op een rij. “Op basis van het gemiddeld aantal aanbiedingen per week is er per jaar sprake van een duidelijke groei”, verduidelijkt hij. “Deze promoties zijn meegenomen in de week dat ze geldig zijn en de jaaraanbieding is 52 keer opgenomen.” De stijging van het aantal wekelijkse aanbiedingen bij de 19 supers tussen 2011 en 2017 - C1000 is niet in de cijfers meegenomen - is bijna 35 procent. Koopjesjagers konden hierdoor elke week rekenen op een derde meer acties.

Dirk van den Broek
Uitschieters als het gaat om het groeiende aantal acties zijn Dirk (190 procent), Jumbo (183 procent), Nettorama (183 procent) en Deen (177 procent), zo benadrukt Arts. Bij Dirk van den Broek was sprake van pure groei. De formule had geen aanbiedingen voor een langere periode. Enkele weken waren er weekendacties. De groei bij Jumbo is te verklaren door het feit dat de jaar-, kwartaal- en weekaanbiedingen wekelijks zijn meegenomen. De maandaanbiedingen van veel Nettorama-producten zijn eigenlijk jaaraanbiedingen. Nettorama herhaalt deze aanbiedingen elke maand van het jaar. Deen heeft geen langetermijnaanbiedingen, maar wél weekvarianten.

Verbreed aanbod
Opvallend is verder dat Aldi zijn aanbiedingenaanbod heeft verbreed, zo zegt Arts. “In 2011 waren vooral non-foodproducten afgeprijsd, terwijl dit jaar het foodaandeel flink is uitgebreid. Verder valt op dat bij Aldi steeds meer A-merken in food in de aanbieding zijn. De wekelijkse aanbiedingen groeiden niet alleen flink bij landelijke formules, maar ook bij regionale supers, zoals DekaMarkt en Hoogvliet.”

Andere aanbiedingsperiode
Pascal Arts wierp ook een blik op de aanbiedingsperiodes van formules tussen 2011 en nu. In 2011 en 2012 hadden formules bijna uitsluitend aanbiedingsperiodes van weekend tot weekend, met een start op zondag of maandag en een einde op zaterdag of zondag. De laatste jaren stapten zij steeds meer over op ‘midweekperiodes’ van dinsdag, woensdag of donderdag tot de week daarop.

Seizoensaanbiedingen
Jumbo kende in 2011 al maand- en kwartaalaanbiedingen, maar in 2016 startte het met jaar- en seizoenspromoties. Nettorama pakte het maandaanbiedingenconcept ook op. De formule zet deze aanbiedingen maand op maand door. Er is bijna sprake van jaaraanbiedingen. Nettorama biedt niet dezelfde garantie als Jumbo, dat dit een jaar vooruit durft vast te leggen. Spar/Attent kiest nu voor een standaard aanbiedingsperiode van twee weken in plaats van de gebruikelijke week.

Weekendaanbiedingen
Weekendpromoties zijn volgens Yenom populair bij Deen, DekaMarkt en Dirk. Andere formules hebben wat vaker een dagaanbieding of een actie gedurende meerdere weken. Deze initiatieven staan echter nog in de kinderschoenen. Albert Heijn maakt er bijvoorbeeld steeds meer gebruik van voor thema-aanbiedingen. Voorbeelden hiervan zijn een speelgoedpromotie in november en december en een wijnaanbieding voor enkele weken.
Door de verdere professionalisering van webshops passen supermarkten naar verwachting steeds gemakkelijker en sneller hun actieperiodes aan. Dit doen zij om consumenten naar hun winkel of website te lokken of om producten sneller van de hand te kunnen doen onder het motto op=op. De verwachting is dat deze trend in 2018 doorzet en dat diverse supers voor een structurele aanpak kiezen.

Non-food
De productcategorieën, waarin de hoeveelheid aanbiedingen het meest is gegroeid, zijn artikelen voor de voorraadkast en non-foodproducten. Het aantal ‘voorraadaanbiedingen’ groeide tussen 2013 en 2017 van circa 110 naar bijna 200, een stijging van bijna 100 procent. De groei in non-food is te verklaren door het feit dat supers steeds meer non-foodproducten verkopen en dat ook het aantal producten per formule toeneemt.

Bron: Levensmiddelenkrant

signing_dirk_buiten_gevel_consumenten_klante_7-a900x525.jpg