wine-4813260_1920.jpg

Onderzoek

Wijnhandel geschrokken van aangekondigde accijnsverhoging

DEN HAAG – In de wijnhandel is beroering ontstaan over de aangekondigde accijnsverhoging op alcoholhoudende dranken. Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat het Kabinet de accijns volgend jaar met 16,2% wil verhogen. Namens de wijnhandel reageert de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) geschrokken op de plannen.

Redactie |

Peter van Houtert, voorzitter KVNW: “We hadden wel een accijnsverhoging verwacht, maar niet zo’n forse onredelijke verhoging. De verkoop van wijn staat al langer onder druk, mede door hogere kosten voor grondstoffen, transport en slechte oogsten. Daarnaast kopen steeds meer consumenten hun wijn over de grens. Duitsland kent geen accijns voor wijn en met deze nieuwe accijnsverhoging in Nederland wordt het verschil wel heel groot en jagen we de consumenten als het ware de grens over waar ook brandstof en andere producten goedkoper zijn.”

Extra
Het gevaar dat de wijnverkoop over de grens verdwijnt is volgens het kabinet mede afhankelijk van maatregelen die onze buurlanden nemen. “Het is volstrekt onaannemelijk dat Duitsland accijns zal gaan heffen op wijn. Daar zijn helemaal geen aanwijzingen voor. Het is dan ook maar de vraag of de geraamde extra inkomsten zullen worden binnengehaald en het zou heel goed kunnen dat er juist minder aan accijns zal worden opgehaald. We hebben dat eerder gezien. Er wordt daarbij volkomen voorbijgegaan aan het feit dat de sector al jaren te maken heeft met allerlei kostenverhogingen”, meent Van Houtert.

Het Kabinet hoopt met de accijnsverhoging op wijn, bier en gedistilleerde dranken 153 miljoen euro aan extra inkomen voor het Rijk op te halen.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops