BREDA – Mondelēz International wint ook dit jaar maar liefst drie Gouden Partners in de categorieën Koek & biscuit (Meedenken op niveau assortimentsgroep & Rendementsbijdrage), Tussendoor (Omzetontwikkeling) en Chips, noten & zoutjes (Meedenken op niveau assortimentsgroep). “Een ontzettend mooie waardering en bevestiging van onze handelspartners dat wij met onze Snacking Groei Visie onze rol als categorie-overkoepelende partner op de juiste wijze aan het invullen zijn”, stelt Bas Kuijs, category planning & activation manager bij Mondelēz International.
Categorie: Chips, noten & zoutjes
Criterium: Meedenken op niveau assortimentsgroep
Categorie: Koek & biscuit
Criteria: Rendementsbijdrage & Meedenken op niveau assortimentsgroep
Categorie: Tussendoor
Criterium: Omzetontwikkeling
Van harte gefeliciteerd met het winnen van maar liefst drie Gouden Partner-awards! Wat betekent deze winst voor jullie?
“Allereerst zijn wij natuurlijk ontzettend trots en dankbaar voor de erkenning vanuit onze partners. Vooral het feit dat we in verschillende snackingcategorieën in de prijzen zijn gevallen, is voor ons een mooi compliment. We zien dat eet- en snackgewoonten van consumenten de laatste jaren sterk veranderen en we verwachten dat deze tendens zich de komende jaren in een versneld tempo zal voortzetten. We investeren bij Mondelēz International dan ook op continue basis in consumenten-& shopperinzichten om hier vervolgens op in te kunnen spelen. Dit doen we vanuit een categorie-overstijgende benadering, aangezien snacken in veel assortimentsgroepen een rol speelt. Het feit dat we nu in meerdere assortimentsgroepen beloond worden met een Gouden Partner, is een bevestiging van de kracht van onze categorie-overkoepelende aanpak.”
Je stelt dat snacking in veel assortimentsgroepen een rol speelt. Wat bedoel je hiermee?
“Snacking is onderdeel van ons dagelijks leven. Alles wat consumenten eten tussen hun hoofdmaaltijden door of in plaats van een maaltijd, noemen we ‘snacks’. En snacks worden steeds belangrijker, omdat overal ter wereld de grenzen tussen maaltijden en snacks aan het vervagen zijn. Vanuit het jaarlijkse Mondelēz ‘State of Snacking report’ weten we dat wereldwijd 91% van de consumenten minimaal één snack per dag nuttigt, en voor 61% geldt dat dit er minimaal twee zijn. Dat zijn producten die verschillende behoeften op verschillende momenten van de dag invullen, zoals bijvoorbeeld een stuk fruit in de ochtend, een koekje voor bij de koffie, een eiwitreep bij het sporten of een stukje chocolade om ’s avonds van te genieten.”
Hoe zie je de rol van Mondelēz in deze veranderende wereld van snacking?
“Allereerst willen wij er samen met onze handelspartners voor zorgen dat we klaar zijn voor deze veranderende eetgewoonten, op het gebied van assortiment en winkelinrichting. Door onze internationale data en inzichten te combineren met lokaal consumenten- en shopperonderzoek, waarin we veel investeren, hebben we een sterke visie ontwikkeld op de rol van snacking in de toekomst. De afgelopen twee jaar hebben we onze lokale Snacking Groei Visie ontwikkeld voor de Nederlandse markt, waarin we elf pijlers hebben geïdentificeerd voor toekomstige snackinggroei.”
Mondelēz wordt beloond voor haar rol als categorieoverkoepelende partner. Wat zijn initiatieven vanuit jullie eigen merken die de afgelopen twee jaar het verschil hebben gemaakt?
“Naast het hebben van een onafhankelijke en lokale Snacking Groei Visie, vinden we het uiteraard belangrijk om hier met onze eigen merken een vooruitstrevende rol in de spelen. In de categorie Koek & biscuit zien we een gezamenlijke uitdaging om relevant te blijven voor jongvolwassenen. Met ons merk Oreo trekken we deze doelgroep naar de categorie en investeren we in nieuwe smaaksensaties, waaronder de Oreo Remix-smaken die we twee jaar geleden hebben geïntroduceerd. Daarnaast komen we jaarlijks met een grootschalige activatie, waarbij we vorig jaar het partnership Oreo x Pacman hebben gelanceerd. Naast Oreo zijn we in de categorie ook aanwezig met Milka, LU en Prince, en hebben we ook hier de nodige innovaties gebracht. Met LU hebben we de ambitie om alle iconische LU-koekjes (Bastogne, Scholiertje, Pim’s) nog meer te harmoniseren onder een sterk LU-moedermerk middels een krachtig redesign dat momenteel instroomt op de winkelvloer.”
Dat zijn duidelijke voorbeelden vanuit Koek & biscuit. Hoe zie je jullie rol in de andere categorieën?
“Daar waar de koekcategorie met name op ‘genieten’ zit, is de tussendoorcategorie momenteel aan een transformatie onderhevig. De consument is steeds meer op zoek naar nutritionele en functionele tussendoortjes, wat betekent dat er in de winkel meer sprake is van ‘blurring’ tussen assortimentsgroepen. Aangezien Mondelēz in al deze categorieën en segmenten (waaronder koek, tussendoor, eiwitrepen, broodvervangers en chocolade) actief is, nemen we ook onze verantwoordelijkheid met onze Snacking Groei Visie voor toekomstige groei over categorieën heen.”
Welke merken spelen hierin een rol vanuit Mondelēz?
“Met LiGA hebben we een sterk merk in huis dat al meer dan honderd jaar een rol speelt in de levens van vele Nederlanders. De afgelopen jaren hebben we het traditionele assortiment van LiGA Evergreen en Milkbreak stap voor stap uitgebreid met een sterk portfolio aan LiGA-repen. Daarnaast hebben we drie jaar geleden het merk Grenade aan ons portfolio toegevoegd, waarmee we de toenemende behoefte aan functionele voeding invullen met onze Grenade-proteïnerepen. Dit portfolio is uitgebreid met de innovaties Grenade Oreo en Grenade Oreo White, die omzetverruimend zijn voor de totale categorie.”
In ‘Chips, noten & zoutjes’ winnen jullie ook op het criterium ‘Meedenken op niveau assortimentsgroep’. Wat zijn hier de belangrijkste pijlers geweest?
“Ook hier merken we dat onze visie op totaal snacking erg wordt gewaardeerd. Vervolgens vertalen we deze door naar de behoeften van de specifieke assortimentsgroep. In deze categorie zijn we actief met onze sterke merken TUC en LU Minicrackers, en hebben we de afgelopen twee jaar een mooie range toegevoegd: TUC Bake Rolls, een knapperig toastje voor bij de borrel, dat voor een groei van het toastsegment heeft gezorgd.”
Welke rol speelt duurzaamheid binnen de initiatieven van Mondelēz?
“Vanuit onze Snacking Made Right-principes hanteren we een duidelijke en gerichte duurzaamheidsstrategie, waarbij we een leidende positie nemen op elementen waar wij als bedrijf het verschil kunnen maken, bijvoorbeeld in de ketens bij de inkoop van onze ingrediënten. Laat ik een voorbeeld noemen: als een van de grootste koekproducenten ter wereld blijven we ons focussen op het inkopen van tarwe die duurzamer wordt geteeld. Dit doen we middels ons Harmony-programma: een Europees programma ter bevordering van de duurzaamheid van tarwe die Mondelēz International inkoopt, gericht op het beperken van klimaat-verandering en het bevorderen van de biodiversiteit op onze graanvelden. Inmiddels zijn er meer dan 1.200 boeren aangesloten bij ons Harmonyprogramma en wordt in zeventien Europese fabrieken gebruikgemaakt van Harmony-tarwe voor de productie van onze biscuitproducten.
Naast de focus op onze ingrediënten, is ook het verminderen en beter recyclebaar maken van onze verpakkingen een speerpunt in onze duurzaamheidsstrategie. Het afgelopen jaar hebben we voor TUC de stap gezet naar monoplastic, waarmee de verpakkingen beter recyclebaar zijn geworden. Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan met Plastic Whale. Deze organisatie maakt zich sterk om plastic uit openbare wateren op te vissen en hiermee aan te tonen dat plastic geen afval is, maar een waardevolle grondstof kan zijn. Het kan bijvoorbeeld verwerkt worden in prachtige designboten en strak kantoormeubilair. Mondelēz is trots op dit soort samenwerkingen waarmee wij onze duurzaamheidsambities op een impactvolle manier kunnen uitdragen.”
Wat gaat Mondelēz doen om over twee jaar weer tot Gouden Partner te worden verkozen?
“Onze rol als overkoepelende snackingpartner wordt alleen maar relevanter richting de toekomst. De komende jaren willen we met onze handelspartners concrete invulling gaan geven aan de inzichten die we hebben verzameld en de visie die we hierop hebben ontwikkeld. Natuurlijk steeds passend bij de uitgangspunten en strategische ambitie van de retailer. De toekomst van snacking ziet er veelbelovend uit en wij zijn voornemens om hier met onze merken een vooraanstaande rol in te spelen.”
Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.