'Schijf van Vijf biedt houvast bij alle gezondheidshypes'

AMSTERDAM – De nieuwe Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is onthuld en het Voedingscentrum start aan een landelijke campagne. In deze tijd van overvloed en verwarring over voedsel biedt de schijf houvast, betoogt de organisatie.

Ingewijden laten aan het AD van tevoren weten geen wereldschokkende aanbevelingen te verwachten van het overheidsadvies. De nieuwe schijf borduurt voort op jarenlang onderzoek en bevat ongetwijfeld richtlijnen die de Gezondheidsraad in november al naar buiten bracht. Dus: eet meer peulvruchten, fruit, noten en vis. Nuttig minder alcohol, zout en rood vlees. Ook zullen producten als bulgur, noedels en zaden een plek krijgen. Ook staan vis en zuivel in de schijf, alsmede zachte en vloeibare smeer- en bereidingsvetten voor de onverzadigde vetten en kraanwater, thee en koffie als beste ‘vochtleveranciers’.

Baken
Frans Kok, emeritus hoogleraar voeding en gezondheid aan de universiteit van Wageningen, werkte mee aan de nieuwe schijf. Kok noemt het een baken, in een circuit dat volgens hem 'krioelt van de charlatans en eendagsvliegen' die enkel voor eigen financieel gewin boerenkool-smoothies en kokosolie 'sexy proberen te maken', aldus de hoogleraar in een interview met het AD. De schijf biedt volgens hem houvast bij alle gezondheidshypes die de revue passeren.

Frikandel
Kok noemt het een degelijk advies dat past bij de Nederlandse cultuur en het is bedoeld om de gezondheid te dienen. "Om mensen een idee te geven hoe ze hun dagelijkse voedingspatroon op een verantwoorde wijze kunnen indelen of aanpassen." Daarnaast is er nog ruimte voor leuke, lekkere dingen als een gebakje of zelfs een frikandel. Want de beschreven basisrichtlijnen voorzien in ongeveer 1300 calorieën voor vrouwen en 1800 voor mannen.

Duurzaamheid
Het Voedingscentrum heeft bij de vertaling van de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad ook duurzaamheid meegewogen. De adviezen voor voedselveiligheid, zoals hygiënisch omgaan met eten en voldoende variëren, blijven ook centraal staan, aldus de instelling. Daarnaast wordt in de advisering ook rekening gehouden met een goede energiebalans en geeft het Voedingscentrum tips hoe consumenten om kunnen gaan met ‘ongezonde verleidingen in de omgeving’.

Tools
Met de presentatie van de nieuwe schijf introduceert het Voedingscentrum ook enkele tools, waarvan de MijnEet-update een nieuwe is. Consumenten kunnen hiermee op basis van vragen over eetpatronen persoonlijke suggesties krijgen en herinneringen ontvangen aan hun gezonde voornemens. De schijf kent ook een dergelijke tool die laat zien hoe met de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen een dagmenu naar eigen smaak samen te stellen is

Bron: AD

25682033850_f2ae2a6db3_o-a900x525.jpg