DEURNE - Supermarkten in Deurne hebben er sinds 3 mei een gedegen versconcept bij. Afgelopen weekend opende ’t Streeckhuys, een boerenverswinkel met kwaliteitsproducten uit de Peelstreek. Volgens Benny Munsters, ontwerper van het binnen- en buitenwerk, kunnen lokale supermarkten hier nog een puntje aan zuigen.
Biologische kalfsoester, asperges die gisteren nog in de grond zaten en versgebakken brood. Het is zomaar een greep uit het assortiment van ’t Streeckhuys in Deurne. De producten in de 175 vierkante meter tellende winkel zijn allemaal afkomstig van boeren en producenten in de regio en worden rechtstreeks verkocht aan de consument, zonder tussenkomst van een distributeur of groothandel.
’t Streeckhuys ontstond eigenlijk uit pure noodzaak. Zoon Bart Witteveen was beoogd opvolger in het rundveebedrijf van de familie, maar werd allergisch voor runderen. “Toen hebben we een uitbeenderij uit de buurt overgenomen, zodat hij toch in het bedrijf kon blijven werken”, aldus vader Kees Witteveen. “We maken nu ook zelf vlees van onze prachtige veestapel in de wei: we bereiden het zelf, roken en pekelen, maken worsten en hammen. Vanuit die passie voor het ambacht is het idee voor ’t Streeckhuys ontstaan.”
Met de rundveeboederij, de uitbeenderij en nu ’t Streeckhuys heeft Witteveen de hele keten van producent tot consument in handen. Benny Munsters van .EU architecture and urbanism ontwierp het interieur en exterieur van ’t Streeckhuys.Volgens de architect is het een winkel waar supermarkten in de regio jaloers op mogen zijn. “Klanten willen steeds dichter bij de oorsprong van hun eten komen en kopen graag bij de producent. De familie Witteveen is zo’n producent, én uit de regio. Het verhaal klopt.”
Bedreiging
Toch ziet Witteveen zelf ’t Streeckhuys niet als een bedreiging voor supermarkten in de buurt. “Wij bieden andere producten. Ze worden anders gemaakt en ze smaken anders.” Volgens Witteveen maken prijs- en volumeafspraken met supermarkten het voor veel producenten onmogelijk om samen te werken. “Als je altijd een eerlijk product wil bieden, dan moet je soms constateren dat je minder kunt leveren. In de supermarktwereld is dat lang niet altijd mogelijk.” De ontwikkeling van versconcepten in de supermarktbranche als Landmarkt en Verswarenhuys juicht Witteveen overigens wel toe. “Een ontwikkeling in kwaliteit is voor iedereen goed.”
’t Streeckhuys mag volgens Witteveen nu al op veel sympathie in de buurt rekenen. “De boeren vinden het geweldig, omdat ze waardering en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. En de consument is blij met ons, omdat we kwaliteit bieden voor een goede prijs.” Zelfs supermarktondernemer Gerard Bouwmans van PLUS, die toch wat concurrentie erbij gaat krijgen op zijn verswarenafdeling, draagt ’t Streeckhuys een warm hart toe: “Het is een mooi concept. Ik hoop dat het lukt, maar ik ben wel benieuwd of zoiets kan slagen buiten het centrum van Deurne.”
Bron: Levensmiddelenkrant