Ondernemers

‘Sligro heeft te weinig geïnvesteerd in Emté’

ZOUTELANDE/KOOTWIJKERBROEK - Bijna een jaar na de overname van Emté gaan de ondernemers over naar de nieuwe formules Jumbo en Coop. Een moment waar Johan van den Berg uit Zoutelande en Arjan van ’t Goor uit Kootwijkerbroek al maanden naar uitkijken. 

Lisa van der Linden |

“We gaan in de nieuwe winkel een complete professionaliseringsslag maken met de introductie van zelfscanmogelijkheden”, zegt Van ’t Goor. De overname van Emté door Jumbo en Coop heeft de gemoederen het afgelopen jaar flink beziggehouden. De in totaal 34 ondernemers van de formule beschouwen het als een uitdaging om de supermarkt succesvol te runnen onder de gele of oranje vlag. “Ik kijk ernaar uit om na de verbouwing verder te gaan als Coop. De afgelopen jaren hebben we frustraties gehad binnen het team, doordat er onvoldoende werd geïnvesteerd in Emté. Een niet-geautomatiseerd bestelsysteem vergt bijvoorbeeld veel energie van de medewerkers. De winkel draait een te hoge omzet om handmatige bestellingen te doen”, vertelt Arjan van ’t Goor uit het Veluwse Kootwijkerbroek. Over het verloop van de overname heeft hij niets te klagen. De ondernemer heeft vanaf het begin het vertrouwen gehad dat Sligro alles goed zou afronden. “De supermarkt is 2,5 jaar geleden uitgebreid en dat was een flinke investering. Daarbij wisten we al dat het minder goed ging met Emté, maar dat heeft ons er niet van weerhouden om de winkel een metamorfose te geven. Dat is nu in ons voordeel, want het scheelt met de ombouw”, verduidelijkt de ondernemer die de 300ste franchisevestiging van Coop opent op maandag 4 februari.

Omzetstijging
Ondernemer Johan van den Berg heeft profijt van het nieuwbouwpand in Zoutelande waarin hij sinds 2015 is gevestigd. “Het plafond, de koelingen en stellingen komen allemaal terug als we zijn omgebouwd tot Jumbo. De overname kwam voor ons niet goed uit, want we zijn voor ons gevoel pas net begonnen met Emté. Het heeft 22 jaar geduurd om met de gemeente overeenstemming te bereiken over nieuwbouw. Ik moet wel toegeven dat het zo niet langer kon met Emté. Alles verouderde, zoals de automatisering. Daarnaast is Sligro altijd meer een groothandel geweest en is er nooit écht geïnvesteerd in Emté”, zegt Van den Berg. Een nieuw jaar, een nieuwe formule. Dat is de gedachte van de twee ondernemers. Het afgelopen jaar draaiden zij, ondanks de overname, naar eigen zeggen een uitstekende omzet. 2018 gaat bij Emté Van den Berg de boeken in met een omzetstijging van maar liefst 11 procent. “Het was een topzomer en die heeft een positieve invloed gehad”, legt Van den Berg uit. Na onzekere tijden is het voor de ondernemers nu tijd om zich te richten op de toekomst met een nieuwe formule. “Ik wil in 2019 de omzet in ieder geval gelijk houden en klanten kennis laten maken met de Veghelse formule.” De nieuwe Jumbo Van den Berg opent op woensdag 6 februari.

Professionalisering
Van ’t Goor heeft ook de omzet zien stijgen. “In de laatste twee weken voor de verbouwing is een krimp te zien. Dat komt doordat alle producten in de uitverkoop zijn en ik enkel inkoop wat ik nog kan verkopen”, vertelt de Kootwijkse ondernemer. Onder de vlag van Coop wil hij de eerste zes maanden de basis van de winkel op orde brengen, waaronder de productbeschikbaarheid, actievoorraad en normering van de werkuren. “We maken een complete professionaliseringsslag. We starten bijvoorbeeld met bezorging, een self check-out en zelfscanmogelijkheden. Dat is voor de medewerkers even wennen.”

Bron: Levensmiddelenkrant

grote-foto-arjan-van-t-goor.jpg