iStock-667211188.jpg

Onderzoek

1 op 3 retailmedewerkers wil andere baan

AMSTERDAM – 31% van de winkelmedewerkers denkt erover van baan te wisselen. Voornaamste redenen zijn het gebrek aan doorgroeimogelijkheden, de hoogte van het salaris en een gevoel van onderwaardering. Dat blijkt uit een onderzoek van Quinix.

Redactie |

Quinix, dat softwareoplossingen voor personeelsplanning biedt, deed in maart 2023 onderzoek onder 800 winkelmedewerkers in Nederland. Daaruit blijkt onder meer dat 43% van de ondervraagden ontevreden is over de doorgroeimogelijkheden en om die reden van baan zou wileen wisselen. 42% vindt het salaris te laag, 33% voelt zich ondergewaardeerd en 29% vindt de werkomgeving ‘onprettig’. Allemaal reden om naar een volgende baan uit te kijken. Maar, geeft 84% van de winkelmedewerkers aan, als er meer ontwikkelingsmogelijkheden worden aangeboden zijn zij wel bereid om langer bij de werkgever te blijven. 

Erik Fjellborg, ceo van Quinyx, concludeert dan ook dat er verbeteringen nodig zijn in de retailsector met betrekking tot de waardering en het toekomstperspectief van medewerkers. “Door het bieden van doorgroeimogelijkheden en goede communicatiemiddelen kunnen werkgevers de loyaliteit van retailmedewerkers vergroten en hen langer aan zich binden" aldus Fjellborg. 

Wat opvalt in het onderzoek is dat de wens om van baan te wisselen per generatie verschilt. In de jongste leeftijdscategorie (18 tot 24 jaar) overweegt 52% een wisseling van baan. Daarna volgt de oudste leeftijdscategorie (54+ jaar) met 45%. In de groep daarvoor (45 tot 54 jaar) geeft 31% aan van baan te willen veranderen, een fractie meer dan de groep van 35 tot 44 jaar, waarbij 30% die wens heeft geuit. De leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar is met 26% het minst geneigd de baan op te zeggen.

Bron: Levensmiddelenkrant