business-appointment-378412_1920.jpg

Onderzoek

ABN Amro: personeelstekort is goed voor welzijn werknemers

AMSTERDAM – De personeelstekorten bij bedrijven zorgen voor een stijging van het welzijn bij werknemers. Uit de nieuwste editie van de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN Amro blijkt dat de werk-privébalans vorig jaar flink is verbeterd. De afnemende werkdruk is hiervoor één van de oorzaken. Werkgevers hebben ook meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van werknemers.

Redactie |

Het welzijn heeft in de acht jaar dat de bank dit bijhoudt, nog niet zo hoog gescoord. De bank ziet dat de grote personeelstekorten zorgen voor een sterkere focus op behoud van personeel en dus meer aandacht voor het welzijn. Naast de verbeteringen zijn er vooral zorgen om de gezondheid van werknemers. Die is nauwelijks verbeterd en het ziekteverzuim heeft weer een recordniveau bereikt. Bijna één op de tien werknemers had vorig jaar minimaal 20 verzuimdagen. Het werk is echter steeds minder de oorzaak van het verzuim. Vooral financiële stress speelt nu een rol. Veel volwassenen maken zich zorgen om hun financiële toekomst.

Positie werknemers
“De chronische personeelstekorten en maatschappelijke wens om organisaties te bouwen die goed zijn voor mens en omgeving, zijn terug te zien in de monitor. De kaarten worden opnieuw geschud, waardoor de positie van werknemers sterker is geworden”, zegt Sonny Duijn, sector econoom thema’s van ABN Amro. “Niettemin zijn er nog veel punten van aandacht. Zeker als er meer druk op de ketel komt, kan het welzijn gemakkelijk verslechteren, zoals de hoge score op ziekteverzuim laat zien. Het is daarnaast van belang dat het begrip ‘succes’ een bredere betekenis krijgt. “Het is goed om breder dan financiële factoren te kijken en sociale en ecologische indicatoren, zoals werkgeluk en de milieu-voetafdruk, nadrukkelijk mee te nemen. Factoren als omzet, winst of klantenaantallen worden dan eerder onderdeel van een strategisch doel in plaats van een doel op zichzelf.”

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops

 

Lees meer over: