hergebruiktematerialen.jpg

Formules

AH: Circulaire verbouwing wordt nieuwe standaard

ZAANDAM – Albert Heijn opende dinsdag 27 juni haar nieuwste filiaal aan de Meeuwenweg in Kampen. De winkel werd op duurzame wijze verbouwd door hergebruik en revisie van materialen. Albert Heijn zegt hiermee de nieuwe standaard te hebben gezet voor winkelverbouwingen.

Redactie |

Hoewel de winkel er voor klanten gloednieuw uitziet, is ruim 70% van de inventaris hergebruikt. “Zoals wandkoelingen, alle houdbare stellingen, hergebruik van zelfscanpalen en kassa’s. 50% van de bouwmaterialen uit de oude winkel is opnieuw gebruikt zoals het plafond, de vloer en wanden. Het restmateriaal gaat de recycleketen in waardoor de winkel ook nog eens zonder afval is verbouwd”, aldus Albert Heijn.

Ervaring
Eerder dit jaar opende de Zaanse super de winkel aan het Piusplein in Tilburg, die ook op circulaire wijze verbouwd is. “Met die kennis en ervaring is de verbouwing van de winkel in Kampen nóg verder verbeterd”, schetst Albert Heijn. “Dit jaar volgen nog drie volledig circulair verbouwde winkels. Hiermee loopt Albert Heijn voorop in het duurzamer en circulair verbouwen in de retail.”

Materialen paspoort
Om volledig inzicht te krijgen in alle materialen zijn deze vastgesteld in een zogenoemd materialenpaspoort. Hierin staat van alle materialen beschreven waar ze vandaan komen, hoe ze geproduceerd zijn, hoe deze in de toekomst te gebruiken zijn en wat de CO2-impact is. “Voor toekomstige verbouwingen biedt dat een leidraad voor hergebruik en recycling”, aldus Albert Heijn.

Trots
Rob Heesen, VP partnerships & business development van Albert Heijn, geeft aan: “In 2025 willen we dat alle eigen winkels volledig CO2-neutraal zijn op energie. Ik ben er trots op dat we samen met onze partners vooroplopen in het circulair verbouwen van onze winkels en de stappen die we zetten op weg naar CO2-neutraal.”

Bron: Levensmiddelenkrant