Nobelweg foto.jpg Foto: Vomar

Formules

Amsterdamse Vomar moet van gemeente sluiten

AMSTERDAM – De Vomar aan de Nobelweg in de hoofdstad moet na 10 jaar de deuren op 31 december 2023 sluiten. Op die datum loopt de tijdelijke omgevingsvergunning af. De gemeente Amsterdam wil de vergunning niet voor een tweede maal verlengen. Bewoners van de wijk zijn in actie gekomen om de Vomar voor de buurt te behouden.

Redactie |

Op vrijdag 9 juni werd het startschot gegeven voor vijf weken actievoeren. Op de vijf vrijdagen staan er diverse acties op het programma met als afsluiting een verbindingsbrunch waarvoor de verantwoordelijke wethouders worden uitgenodigd.

Ontmoetingsplaats
Vomar benadrukt op de website dat het filiaal in Amsterdam-Oost meer is dan alleen een supermarkt. Voor ouderen is de winkel een ontmoetingsplaats. In een podcast geven bewoners aan het ‘zeer jammer’ te vinden als de supermarkt weg moet, schrijft Vomar. Naast de belangrijke buurtfunctie voor de oudere bewoners is de winkel ook de plek waar medewerkers van de omliggende kantoren en het Pieter Nieuwland College boodschappen komen doen. De supermarkt heeft ook een samenwerking met het ROC waarvoor het extra stageplekken heeft en waar veel hulpkrachten ervaring opdoen als opstap naar een stabiele baan.

Versterken
Vomar heeft aangegeven dat als de winkel langer of definitief kan blijven, ze zich zal inzetten voor vernieuwing en versterken van de buurt. Samen met de eigenaar van het pand en zusterbedrijf Hoorne Vastgoed wil het passende woningen realiseren. In andere delen van Amsterdam zijn soortgelijke initiatieven. "Helaas liggen de ontwikkelingsplannen voor de Nobelweg vanwege de dreigende sluiting nu stil," licht Vomar-vastgoedmanager Ard Lanting toe.

Levensmiddelenkrant heeft de gemeente Amsterdam om een reactie gevraagd. De woordvoerder van stadsdeel Oost legt namens de gemeente en het stadsdeelbestuur uit wat het standpunt is. “In Amsterdam hebben we beleid over het aantal supermarkten per gebied. In het gebied rondom de Vomar aan de Nobelstraat zijn al veel supermarkten, bijvoorbeeld de Lidl aan de andere kant van de straat. Voordat de Vomar aan de Nobelweg er was, was er al bepaald dat er een nieuwe supermarkt van de Jumbo zou komen bij het Amstelstation. Met de Vomar was afgesproken dat de Vomar daar tijdelijk kon vestigen totdat de Jumbo bij het Amstelstation zou openen. De Jumbo is straks in december 2023 klaar, dus binnen dit beleid en volgens de afspraak moet de Vomar aan de Nobelweg dan de deuren sluiten. We weten nog niet wat de nieuwe functie van het pand gaat worden. Het pand is in bezit is van een vastgoedeigenaar, dus daar gaan wij als stadsdeel niet over. In het pand mag wel detailhandel komen, maar geen supermarkt.”

Bron: Levensmiddelenkrant