LIESHOUT - Eind juni werd Bavaria Radler Ice Lemon 2.0% op festivals en evenementen gelanceerd en half augustus lag het ijsje al in de supermarkt. Hoe heeft de brouwer dit zo snel voor elkaar gekregen?
Geschreven door Roderick Mirande
Dat de introductie van een product in de supermarkt niet altijd eeuwen hoeft te duren, bewijst Bavaria met de gang van Bavaria Radler Ice naar de supermarkt; de brouwer deed er maar anderhalve maand over. Het ijsje dat voor meer dan 98 procent uit Bavaria Radler (2 procent alcohol) bestaat, is verkrijgbaar bij 1757 filialen van in totaal 11 supermarkten c.q. inkoopcombinaties. Die snelheid gold niet alleen voor de route naar de supermarkt, maar ook voor de ontwikkeling van het hele product.
Productpitch
Het idee om van Bavaria Radler Lemon 2.0% een ijsje te maken ontstond binnen een intern innovatieprogramma van Bavaria. Twee medewerkers, Jeltje Daamen en Elske Vugts, vroegen zich op het terras - ongetwijfeld met een koel glas in de hand - af wat er nou nóg verfrissender zou kunnen zijn dan een Bavaria Radler? Op dat moment werd het idee geboren. De directie, die er meteen veel potentie inzag, daagde de dames uit om het idee verder uit te werken. Vervolgens kregen zij groen licht om het ijsje daadwerkelijk te produceren en op de markt te brengen. Bavaria: “Wij zijn een bedrijf dat innovatie, ondernemerschap en eigenaarschap enorm onderstreept en aanmoedigt.”
Snel
Dat het ijsje na de initiële goedkeuring zo snel ontwikkeld kon worden, lag onder meer aan de opzet van een klein projectteam. Snel van idee tot introductie krijg je alleen voor elkaar als je een duidelijke focus aanbrengt en dat was in dit geval die festivalintroductie. Daamen: “Het projectteam heeft via de scrummethode nagedacht over de verpakking, de communicatieboodschappen en de launch. Onder het motto ‘Welcome to the cold side of the family’ (typische Bavariahumor, red.), werd het Radler-ijsje allereerst intern gelanceerd en vervolgens voor de eerste keer geïntroduceerd op een outdoorfestival in Noord-Brabant.”
Reacties
Het product was nét op tijd klaar voor lancering op het WiSH-festival in Beek en Donk (op een steenworp afstand van de Bavaria-brouwerij). Daar kon het Radler-ijsje op ‘heel veel positieve reacties’ rekenen. Na het succes van de introductie haakten meer mensen binnen Bavaria aan om het product zo snel mogelijk naar de supermarkt te krijgen. “Verschillende disciplines kwamen samen om snel te schakelen en knopen door te hakken. We zijn ontzettend blij dat we dit door slim samen te werken zo snel hebben kunnen realiseren.”
IJsfabrikant
Bavaria is er als brouwer uiteraard niet op ingericht om ijs te produceren. Daarom zocht het contact met een tweetal bedrijven. Bavaria: “We werken samen in de combinatie met Smart-Ice en Lensing Food. Smart-Ice is een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van productinnovaties op het gebied van ijs. Het bedrijf voegt een mix van natuurlijke vezels aan het ijs toe die ervoor zorgt dat je alcohol gelijkmatig kan ‘invriezen’. Daarnaast zorgt de toevoeging van deze vezelmix voor de goede structuur en bite van het ijsje.” Lensing Food zorgt voor de commerciële en logistieke invulling. “Logistieke uitdagingen hebben we dan ook niet gehad. Het product werd immers buiten Bavaria geproduceerd, we konden leunen op de expertise en ervaring van Lensing Food.”
Makkie
Als we Daamen en Vugts mogen geloven, kostte het Bavaria verder geen enkele moeite om supermarkten te overtuigen het product in het assortiment op te nemen. “Op de dag van de introductie stond de telefoon roodgloeiend. Meerdere supermarkten gaven aan interesse te hebben en wilden het ijsje zo snel mogelijk opnemen in hun assortiment.”
Categorie neerzetten
Met een beetje fantasie is dit de start van een nieuwe (sub)categorie. En ja, zo zien ze dat bij Bavaria ook. Zoals eerder aangestipt, in het buitenland wordt al volop geëxperimenteerd met ijs waaraan alcohol is toegevoegd. Het gaat dan vooral om (room) ijsvarianten met sterke drank. In Nederland is Radler razend populair, maar mixvarianten als ‘GT’ (het heet niet eens meer gin-tonic...) en Aperol Spritz ook. Toch, als die volgend jaar de categorie al komen aanvullen, dan is dat niet door Bavaria. Rinske van den Bos: “Wij zijn een bierbrouwer en bier blijft altijd ons belangrijkste product. We focussen op onze core business, maar we willen wel blijven vernieuwen. We zijn de eerste grote brouwer die met een Radler-ijsje op de markt is gekomen en die categorie willen we natuurlijk claimen.”
Andere initiatieven met alcohol en ijs zijn ook te vinden in de supermarkten. Zo zijn er meerdere varianten van ijscocktails zichtbaar. Zo is het merk N1CE sinds kort te vinden in het schap van Albert Heijn.
Bron: Levensmiddelenkrant