beer-2218900_1920.jpg

Fabrikanten

Bierbrouwers overhandigen 80.000 handtekeningen tegen accijnsverhoging

DEN HAAG – Een delegatie van Nederlandse bierbrouwers heeft vanmiddag ruim 80.000 handtekeningen overhandigd aan de voorzitter van de commissie Financiën van de Tweede Kamer. De delegatie stond onder leiding van de Amsterdamse bierbrouwer Martijn Disseldorp. De ondertekenaars van de petitie van Nederlandse Brouwers en Craft roepen op tegen de dubbele accijnsverhoging op bier.

Redactie |

Martijn Disseldorp: “De bierbrouwers van Nederland roepen de Tweede Kamer op af te zien van de dubbele verhoging van de bierbelasting. We staan daarin niet alleen. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel steun we krijgen. Ruim 80.000 Nederlanders hebben onze petitie ondertekend. Dit enorme aantal heeft ons verrast. Onze hele grote dank voor die steun. Deze verhoging valt zwaar voor brouwers. Zeker in een tijd waarin brouwerijen hun omzet al zien teruglopen. Dit raakt de bestaanszekerheid van vele brouwerijen die al de grootste moeite hebben hun hoofd boven water te houden. En dat geldt zeker voor brouwers in de brede grensregio’s. Want met de nieuwe verhoging betalen we in Nederland straks 80% meer bierbelasting dan in België en 360% meer dan in Duitsland. Hoe leggen we dat uit aan de brouwerijen die hun deuren moeten sluiten?”

Behandeling
Het Belastingplan waarin de dubbele accijnsverhoging is opgenomen wordt aankomende week behandeld in de Tweede Kamer. In het plan wordt de belasting op bier tot meer dan 50% verhoogd. Deze verhoging is een combinatie van de wijziging in het accijnsstelsel en de accijnsverhoging van 16%. De bierbrouwers vragen de Tweede Kamer om of de wijziging in het stelsel of de verhoging te schrappen, of een combinatie van de twee. Volgens de brouwers kan uitstel van het nieuwe systeem budgettair neutraal waardoor het niets kost.

“Een glas bier staat al eeuwenlang voor samen proosten op het leven, voor verantwoord genieten, gezelligheid en verbinding, door alle lagen van de samenleving heen. Laat die mooie momenten en die prachtige bedrijven niet verloren gaan!”, aldus de bierbrouwers.

Bron: Levensmiddelenkrant / Out.of.Home Shops