Bonduelle-Carola en Liesbeth-002 (1).jpg Carola Sonnemans (links) en Liesbeth Dufornee geven aan dat moderne peulvruchten de groeimotor zijn. Foto: Ivo Verschuuren / Eye Fotografie

Bonduelle wil zorgen voor de toekomstige generaties

EINDHOVEN - Bonduelle is het grootste groentemerk ter wereld. Een groot deel van de producten is terug te vinden in het groenteconservenschap. Liesbeth Dufornee, head of category development bij Bonduelle, en Carola Sonnemans, productmanager peulvruchten, vertellen onder andere over de nieuwste innovaties en trends en het belang van regeneratieve landbouw.

Rosanne Wormgoor |

Bonduelle is een grote speler in de groenteconservencategorie. Het bedrijf heeft als missie om mensen te inspireren met plantaardige voeding. “Wij geloven dat plantaardige voeding een van de oplossingen is om onszelf en de planeet gezonder te maken”, vertelt Sonnemans. “Peulvruchten zijn heel belangrijk hierin. Met peulvruchten kun je namelijk op een natuurlijke manier dierlijke eiwitten vervangen. Om mensen hiermee te helpen, hebben we bijvoorbeeld de campagne ‘Reset je Recept’ ontwikkeld. Met deze campagne inspireren we mensen om vertrouwde recepten plantaardig te ‘resetten’. Zo worden vlees en vis vervangen door groenten en peulvruchten. Spaghetti bolognese wordt bijvoorbeeld omgetoverd naar spaghetti bololinzen.”

Innovaties
Bonduelle brengt constant nieuwe innovaties op de markt, zoals Bonduelle Bonen in Saus. “Dat zijn drie voedzame en lekkere maaltijdoplossingen met peulvruchten die inspelen op populaire wereldkeukens, zodat je in een handomdraai je favoriete wereldkeuken op tafel kunt zetten”, vertelt Dufornee. “We hebben Rode Kidneybonen in Chili, Kikkererwten in Mediterraanse saus en Linzen in Curry. Daarmee maken we het eten van peulvruchten makkelijk en lekker. Een recente innovatie buiten het conservenschap zijn de Bonduelle koelverse peulvruchtenspreads. Dat is een mooie innovatie die weer helpt om de plantaardige intake te vergroten. Binnen vriesvers zal binnenkort eveneens een heerlijke nieuwe plantaardige propositie van ons verschijnen. Binnen groentenconserven blijven we uiteraard ook ontwikkelen, waarbij onze focus op peulvruchten en maïs ligt.”

Moderne en traditionele wereld
Binnen groenteconserven bestaan er twee verschillende werelden: de traditionele en de moderne wereld. In de traditionele wereld is groente vaak onderdeel van een avg-maaltijd, waarbij aardappelen, vlees en groente als component op het bord liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan doperwtjes, sperziebonen, rode kool en traditionele peulvruchten, zoals bruine bonen. “Dat is binnen onze categorie nog een groot, maar wel een dalend segment”, geeft Dufornee aan. “Jaar op jaar zie je dat de traditionele wereld iets kleiner wordt. Hiernaast heb je de moderne wereld. Daarin worden groenten gegeten als ingrediënt. Je verwerkt het in een maaltijd. Voorbeelden hiervan zijn maïs en moderne peulvruchten, zoals linzen, rode kidneybonen en kikkererwten. De moderne wereld is de groeimotor van onze categorie.”

Dufornee vervolgt: “Bonduelle is de stichter van de moderne wereld en het grootste A-merk. Daar zijn we trots op. Al ruim voor mijn tijd werkten bij Bonduelle mensen met een vooruitziende blik. Zij zagen het voedingspatroon in Nederland veranderen en dat traditionele avg-maaltijden aan populariteit verloren. Vanuit die observatie werd nagedacht over de toekomst van onze categorie, wat uiteindelijk leidde tot de introductie van moderne peulvruchten en maïs door Bonduelle.”

Blik is bewuste keuze
In de moderne wereld is blik dominant, terwijl in de traditionele wereld glas de hoofdmoot is. Peulvruchten en maïs van Bonduelle zitten in blik. Sonnemans: “Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste is kwaliteit. In blik kunnen wij de beste kwaliteit bieden. Onze groenten en peulvruchten staan bekend om de fantastische smaak. Dat komt door onze unieke stoommethode, waardoor de knapperige bite en mooie kleur optimaal behouden blijven. Die methode komt het beste tot zijn recht in blik. Daarbij beschermt blik de groenten en peulvruchten optimaal, waardoor die superieure kwaliteit gegarandeerd blijft. De tweede reden is dat blik circulair is. Blik is de beste en meest duurzame verpakking. Blik is eindeloos recyclebaar, zonder kwaliteitsverlies.”

"We hebben het doel dat 80% van onze telers in 2030 regeneratieve landbouw toepast"

Regeneratieve landbouw
Een ander thema waar Bonduelle zich veel mee bezighoudt, is regeneratieve landbouw. Dat is terug te zien in de B Corp-certificering die het bedrijf vorig jaar kreeg. “We voelen ons verantwoordelijk van grond tot bord”, vertelt Dufornee. “Regeneratieve landbouw is een set aan landbouwpraktijken die ingezet wordt voor bodemherstel en het bevorderen van biodiversiteit. Dat zijn twee belangrijke pijlers binnen regeneratieve landbouw. Wij werken intensief met onze telers samen en kijken naar landbouwpraktijken die deze twee pijlers bevorderen. Een voorbeeld van regeneratieve landbouw is gewasrotatie.”

Sonnemans zegt dat regeneratieve landbouw geen quick fix is. “Het duurt jaren om een bodem die arm is weer opnieuw gezond te krijgen. We hebben het doel dat 80% van onze telers in 2030 regeneratieve landbouw toepast. We helpen telers door ze advies te geven over hoe ze regeneratieve landbouw kunnen toepassen via de Bonduelle Farm Academy. Hier leiden we ze op om die nieuwe landbouwmiddelen toe te passen.”

Imago conserven
Het imago dat groenteconserven niet gezond zouden zijn, bestaat onder sommige consumenten nog steeds. “Dat is een van de grootste mispercepties die er bestaat in onze categorie”, geeft Sonnemans aan. “In onze blikken zitten sowieso geen conserveringsmiddelen en ook geen suiker. Daarnaast is de hoeveelheid zout gereduceerd. Alles is in lijn met de VIGEF-norm (Vereniging van de Nederlandse Groente- en Fruitverwerkende Industrie). Nagenoeg al onze groenten worden bovendien binnen drie uur na de oogst verwerkt en eenmaal in blik neemt de voedingswaarde nauwelijks meer af. Verder oogsten we de groenten als ze perfect rijp zijn en de optimale hoeveelheid voedingsstoffen bevatten. Verse groenten bijvoorbeeld worden vaak vroeger geoogst en leggen nog een lange weg af tussen akker en bord. Daarbij neemt het vitaminegehalte af.”

Dufornee zegt dat deze misperceptie binnen de moderne wereld van groenteconserven eigenlijk niet speelt. “In de traditionele wereld zijn groenteconserven vaak een alternatief voor groente op het versplein, maar voor groenteconserven in de moderne wereld is er meestal geen alternatief op het versplein. Dus daar hoor je deze misperceptie niet. Je hoort de consument juist zeggen dat het vullend en gezond is en dat er veel vitaminen en eiwitten in zitten.”

Toekomst
Het bedrijf wil zich als B Corp-organisatie constant blijven verbeteren. “We zullen blijven innoveren op het gebied van plantaardige voeding, verpakkingen en regeneratieve landbouw. Al 170 jaar zorgen we niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen. Bonduelle is een familiebedrijf en met inmiddels de zevende generatie aan boord is het voor ons essentieel om een betere toekomst voor volgende generaties te waarborgen. Daarin speelt plantaardige voeding een sleutelrol”, aldus Sonnemans.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.