delhaizewondelgem4.jpg

Onderzoek

Boodschappen blijken goedkoper op vakantie

DEN HAAG – Veel producten zijn in andere Europese landen goedkoper dan in Nederland, zo meldt de Consumentenbond. Sinds de hoge inflatie die in de zomer van 2021 werd ingezet zijn nabijgelegen landen goedkoper. De Consumentenbond legt uit waarom.

Redactie |

De Consumentenbond peilde de prijzen van tweehonderd producten in Nederland en vergeleek deze met de prijzen in België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Oostenrijk en Spanje. Hieruit bleek dat voor veel boodschappen de consument in Nederland het duurst uit is. Dit heeft te maken met verschillende factoren.

Promotiedruk
Nederland is veel meer een land van aanbiedingen geworden. Meer dan in andere Europese landen zijn hier bij bijna elke supermarkt wekelijkse aanbiedingen te vinden, zoals 50% korting of 1+1 gratis. Voor wie haar boodschappen betaalbaar wil houden, is het volgens de Consumentenbond nodig aanbiedingen te kopen. In het afgelopen jaar steeg het aantal aanbiedingen naar bijna 25% bij supermarkten. Bij drogisterijen steeg de zogeheten promotiedruk zelfs met 57%. Deze aanbiedingen moeten weer worden terugverdiend met hogere reguliere prijzen.

Hoge kosten
Ook is Nederland een van de landen met de hoogste energieprijzen. De prijzen van stroom en gas zijn in ons land sterker gestegen dan in omliggende landen in de afgelopen jaren. Ook het btw-tarief voor boodschappen ligt in Nederland hoger. Hier is dat voor de meeste boodschappen 9%, terwijl in Frankrijk de btw 5,5% bedraagt en in België 6%. Bovendien zijn de lonen in Nederland hard gestegen in 2023 en begin 2024. Daarnaast verplichten sommige fabrikanten supermarkten om in te kopen bij een Nederlandse vestigingen, waardoor concurrentie met het buitenland wordt belemmerd.

Lees verder onder de foto ↓

foto-consumentenbond.png Bron: Consumentenbond

Belgische basisboodschappen goedkoopst
Al deze factoren dragen bij aan de hogere prijzen in de Nederlandse supermarkt. Uit de vergelijking blijkt dat België het goedkoopst is voor basisboodschappen als koffie, thee, pasta en rijst. Die prijzen liggen zo’n 18% lager dan in Nederland. A-merken blijken het goedkoopst in Duitsland en Frankrijk. Die zijn daar gemiddeld 29% goedkoper dan in Nederland. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, zegt: “Eerder behoorde Nederland binnen de EU tot de goedkopere landen voor boodschappen. Maar dat is niet meer zo. De belangrijkste reden is dat Nederland nog meer een aanbiedingenland is geworden. Dat moeten de supermarkten terugverdienen met hoge reguliere prijzen. Verder spelen de hogere btw, hogere loon- en hogere energiekosten een rol. Net als fabrikanten die per lidstaat andere verkoopprijzen rekenen aan supermarkten.”

Bron: Levensmiddelenkrant