Asda opens 100th Asda Express Store image.jpg Foto: Asda

Buitenland

Britse supermarktketen Asda experimenteert met werktijden

LEEDS – Sunday Telegraph meldt dat Asda-eigenaren Mohsin en Zuber Issa geloven dat een kortere werkweek het antwoord is op veel problemen. De proef, vier dagen werken met hetzelfde salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, is gehouden onder twintig vestigingen naar aanleiding van een massaal vertrek in de managementtop. De eigenaren ontkennen overigens dat er ontevredenheid zou zijn onder het personeel.

Het concept van verkorte werkweken is na de Covidpandemie weer in zwang geraakt bij vakbonden en actiegroepen als middel tegen de stijgende burnoutklachten onder werknemers uit verschillende sectoren. Voorstanders van het concept zeggen dat flexibiliteit, uren verdelen over minder werkdagen, de productiviteit verbetert. Gebruik van technologie, het schrappen in of verkorten van ‘zinloze’ delen van de werkdag zoals vergaderingen, dragen hieraan bij. Eerdere proeven in 2022, in IJsland en Groot-Brittannië, wijzen uit dat kortere werkweken kunnen leiden tot gelukkigere en vooral meer betrokken werknemers. Ook leveren ze vaker voordelen op voor de balans tussen werk en privéleven en het welzijn van de werknemer.
Asda is niet de eerste supermarktketen die met het concept experimenteert. In 2023 introduceerde Marks & Spencer een flexibel werkbeleid bij winkelmanagers. Ook Sainsbury kwam in hetzelfde jaar met het zogenaamde slimmer werken-beleid waarbij de winkelmanagers zelf hun werktijden mochten aangeven die in een vierdaagse werkweek werden geïmplementeerd.
De proef van Asda richt zich vooralsnog op functies in de winkel zonder de noodzaak om te korten op salaris of uren. Dit is een primeur onder de grote supermarkten, waarbij werknemers 80% van hun uren werken, voor 100% van het loon, terwijl ze wel 100% van hun productiviteit behouden. Asda maakt nog geen details bekend over het verloop van de proef.

Dit artikel verscheen eerder in Levensmiddelenkrant. Abonneren? Klik hier.

Lees meer over: