Fabrikanten

Brouwers te maken met stijgende prijzen gerst en hop

NIEUWVEEN – Na hop is ook de prijs van gerst omhoog gegaan door slechte oogsten. Dat betekent duurdere ingrediënten voor bierbrouwers en jeneverstokers.

Joost Agterhoek |

Lag de prijs van een ton gerstemout in april nog op 160 euro, inmiddels is dit door slechte oogsten in Duitsland en Frankrijk opgelopen naar 200 euro. De prijs kwam op een recordhoogte uit van 207 euro eerder deze maand, schrijft het Financieele Dagblad. De oogst zal in Frankrijk naar verwachting een vijfde minder zijn dan vorig jaar, heeft het Franse ministerie van landbouw aan persbureau Bloomberg laten weten. Eerder werd bekend dat er ook een fors tekort aan hop heerst.

Contracten
De duurdere gerstemout is niet direct een probleem voor brouwers en zal ook niet direct een duurder biertje betekenen, zegt Jopenbrouwerij-directeur Michel Ordeman tegen de krant. Bierfabrikanten sluiten doorgaans halfjaar- of jaarcontracten af, waarin de prijs voor ingrediënten wordt vastgelegd. En die prijzen gaan rond de oogst vaak omhoog, weet Ordeman. Brouwers zullen daarom dus ook niet nu deze contracten tekenen.

Hop
Het maakt voor het margerijke speciaalbier van Jopen niet uit of gerstemout 10 cent duurder of goedkoper wordt. Voor pils, waar de marges krapper zijn, is dat anders, vertelt Ordeman tegen de krant. Die brouwers kunnen echter rekenen op een overgebleven voorraad gerst van vorig jaar, schrijft het FD. Zorgen zijn er bij de Jopenbrouwerij wel over het duurder geworden hop.

Bron: Financieele Dagblad/Levensmiddelenkrant

dsc06958_bier_brouwen_tappen_900x525.jpg