kassa.jpg

Achtergrond

CBS: Omzet detailhandel in mei gegroeid

DEN HAAG – De detailhandel heeft in mei met 2,9% meer omzet gedraaid dan in mei 2023. Het verkoopvolume steeg met 3,6% wat inhoudt dat de omzetstijging niet meer komt uit hogere prijzen in de winkel. In de foodsector bleef de omzet gelijk met die van een jaar eerder. Non-food groeide met 4,5% en online werd ook een kleine stijging gerealiseerd.

Redactie |

De supermarkten haalden een lichte stijging van slechts 0,6% ten opzichte van mei 2023. De voedingsspeciaalzaken daarentegen, deden fors betere zaken met een stijging van 4,3%. In de gehele foodsector was het verkoopvolume twee procent hoger.

In de non-food deden alleen de winkels in meubels en woninginrichting het slechter. Winkels in doe-het-zelfartikelen inclusief keukens en vloeren, kleding, schoenen, consumentenelektronica, drogisterijen en recreatie-artikelen deden het beter dan vorig jaar.

Online blijft de omzet ook stijgen. De echte webwinkels haalden 7,2% meer omzet dan een jaar eerder. De zogenoemde multi-channelers, waarbij online een nevenactiviteit is, stegen ook met een mooi percentage van 5,3. Vooral winkels in voedingsmiddelen, drogisterijen en overige non-foodartikelen zagen de online omzet stijgen. Kledingswinkels kregen in mei te maken met een daling ten opzichte van een jaar eerder.

Bron: Levensmiddelenkrant