gvo-240418-100.jpg Foto: Gerard van Oosbree/Levensmiddelenkrant

Achtergrond

CBS: Omzet stijgt in de detailhandel

DEN HAAG – In de detailhandel is in het eerste kwartaal bijna vier procent meer omgezet dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verkoopvolume in de periode lag 3,1% hoger. Dat meldt het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

Redactie |

Volgens het CBS is de omzetstijging het gevolg van prijsstijgingen, maar voor het tweede kwartaal op rij ook weer door een hoger verkoopvolume. Tussen net tweede kwartaal van 2022 en het derde kwartaal van 2023 realiseerde de detailhandel omzetgroei hoofdzakelijk door hogere prijzen. Winkels in voedings- en genotsmiddelen zagen in het eerste kwartaal de omzet stijgen met ruim twee procent. Waar bij supermarkten het aantal verkochte producten afnam met 0,3% met een omzetstijging van 2,1%, steeg het verkoopvolume bij de speciaalzaken als slagerijen en kaaswinkels met 1,3% met een positieve omzet van 4,4%.

Ook online deed de detailhandel in het eerste kwartaal van dit jaar het goed. De omzet nam in dit kanaal toe met 3,8%. De pure online winkels deden het een stuk beter dan de multichannelers, met 5% omzetstijging tegenover een toename van 2% voor het online kanaal van detaillisten die zowel een fysieke winkel als ook een online shop hebben.

Faillissementen
Het aantal faillissementen in de detailhandel nam toe met 14% tot 98 bedrijven. Het aantal faillissementen nam onder detailhandelaren minder sterk toe dan onder alle bedrijven. De detailhandel maakte in het eerste kwartaal van 2024 9% uit van alle uitgesproken faillissementen.

Bron: Levensmiddelenkrant