iStock-146901735.jpg

Cijfers voedselverspilling bij supermarkten zijn stabiel

VEGHEL - Voedselverspilling in supermarkten is het afgelopen jaar voor het eerst gestagneerd. Ten opzichte van de eerste meting in 2018 wordt er nog steeds 33% minder verspild, daarmee blijft dit de sector met de sterkste daling van voedselverspilling.

Redactie |

De resultaten komen uit het jaarlijks onderzoek dat is geïnitieerd door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het is gefinancierd door het ministerie van LVVN en werd uitgevoerd door Wageningen University & Research (WUR) op basis van zelfrapportage door supermarkten.

Laaghangend fruit
Het feit dat de daling dit jaar niet doorzet, heeft voor een deel te maken met een verbeterslag op de data. Die is nu veel exacter, wat leidt tot verbeterde inzichten. En hoewel broodverspilling verder gedaald is, is de verspilling van vlees enigszins gestegen ten opzichte van 2023. In totaal komt de totale verspilling uit op 0,92% van het inkoopvolume in 2024, waar dat in 2023 0,89% was.

Complexere oplossingen
De cijfers laten zien dat het meeste laaghangende fruit waarschijnlijk wel geplukt is. Toine Timmermans, directeur Samen Tegen Voedselverspilling: “Supermarkten werken hard aan het terugdringen van voedselverspilling met bijvoorbeeld dynamisch afprijzen richting de uiterste houdbaarheidsdatum, aanbieden van brood van gisteren, slimmer bestellen en het verlengen van de houdbaarheid van versproducten. Jaar na jaar boekten zij dan ook flinke resultaten. Uit de resultaten van dit jaar blijkt dat het moeilijker wordt. Alle relatief gemakkelijke stappen zijn gezet, nu zullen complexere oplossingen gevonden moeten worden om impact te kunnen blijven maken.”

Vleesverspilling iets gestegen
De verspilling van vlees is enigszins gestegen ten opzichte van 2023. Toen was de daling echter wel uitzonderlijk hoog, de huidige cijfers zetten de lijn sinds 2018 logischer voort. CBL-directeur Marc Jansen: “Wij zijn blij dat de voedselverspilling in de supermarkt ruim onder de 1% zit. Wij willen namelijk zuinig omgaan met voedsel. Omdat de productie van vlees een relatief hoge voetafdruk heeft, is het extra zonde als dit verloren gaat. Daarom besteden supermarkten veel aandacht aan de inkoop en voorraadmanagement van vlees. We hopen en verwachten dit volgend jaar ook weer terug te zien in de cijfers.”

Minder broodverspilling, meeste winst
Supermarkten zetten al jaren in op het beter uitverkopen van brood. Dat heeft geleid tot een afname van 16% ten opzichte van 2023. Dat is een goede ontwikkeling. Maar ondanks deze grote afname kent deze productcategorie nog steeds de grootste verliezen. Omdat circa een derde van de voedselverliezen in supermarkten van de broodafdeling komt is daar (in kilo’s) de meeste winst te behalen.

Timmermans ziet hier een kans voor verdere daling van voedselverspilling. “Hoe krijgen we dat voor elkaar? Daarvoor zal de retail goede afspraken moeten maken; met elkaar en met hun broodleveranciers. We zullen vooral gezamenlijk meer duurzame en verspillingsvrije oplossingen moeten vinden.”

Online partijen
Aan het onderzoek werkten elf partijen mee: Albert Heijn, Aldi, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet (nieuw), Jumbo, Lidl, Plus, online supermarkten Picnic en Crisp (nieuw) en maaltijdbox leverancier Hello Fresh. Samen beslaan de supermarkten circa 90% van de markt. Door de deelname van de drie online partijen Picnic, Crisp en Hello Fresh, plus de online cijfers van een van de reguliere supermarkten, is er nu ook een goed beeld van de online retail. De verspillingscijfers liggen daar een stuk lager.

Bron: Levensmiddelenkrant